Szentes Erzsébet

2018.08.01. 09:30

Jenői kuglóf a Balatoni nyárban – A recept immár hatvanöt éves

A Balatoni nyár szórakoztató tévéműsorba az idén második alkalommal hívták meg a jenői küldöttséget: mutassák be hagyományos kuglófjukat országnak-világnak.

V. Varga József

Varga Roberta(balra), Kerekes Ildikó és a két műsorvezető, Forró Bence és Kraszkó Zita

Fotó: DUNA TV

Kerekes Ildikó polgármester az idei kuglófsütő fesztivál győztesével, Varga Robertával együtt érkezett a magyar tengerhez. Amint Ildikó elmondta: Roberta a tavalyi ezüstérmes helyről most a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára lépett fel szomolyai fekete cseresznyés kuglóf­jával. Kelemenné Gyöngyi is sütött egy kuglófot a balatoni alkalomra, mert a jenői kuglóf nemcsak ízében, de formájában is egyedi, hiszen a titka a zománcos lábas és a szeretet.

Papp Jánosné Szentes Erzsébet 1953-as hagyományos kuglófreceptjét lányától, Csólig Jánosné Erzsébettől tudjuk. Bözsi néni annak idején egy-egy lakodalomra vagy hetven kuglófot is sütött.

Varga Roberta(balra), Kerekes Ildikó és a két műsorvezető, Forró Bence és Kraszkó Zita
Fotó: DUNA TV

Hagyományos jenői kuglóf, hozzávalók: 1,2 kg liszt, 8 dl tej, 6 db tojássárgája, 6 evőkanál olvasztott zsír, 10 dkg élesztő, kakaó, 1 csomag mazsola, 2 citrom héja, 25 dkg porcukor. Elkészítés: a hozzávalókból kelt tésztát dagasztunk, akkor jó, ha a tészta hólyagos lesz. A megdagasztott tésztát kettévesszük, az egyikbe beledolgozunk fél deciliter tejet és egy púpos evőkanál kakaót. Mindkettőt letakarjuk, kelni hagyjuk. Utána kiöntjük, és mindegyiket háromfelé osztva cipókat formálunk belőlük. A cipókat téglalap alakúra sodorjuk, egy sárgára egy kakaósat teszünk felváltva, majd összecsavarjuk, mint a kalácsot, és kuglófsütőbe tesszük. Még bő egy órát kelesztjük, majd 180 fokon körülbelül 40 percig sütjük. Kiöntve porcukrozzuk.

A jenőiek tervei között szerepel, hogy minél többen megismerjék a faluban az 1953-as receptet, illetve hogy minél többen meg is tudják sütni az omlós finomságot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában