A közösség útja

2018.08.17. 07:30

Igazi összefogás eredménye a kálozi református parókia bejárata

Pályázati forrásból, valamint önkormányzati és helyi segítséggel, közös erővel vált akadálymentessé a kálozi református parókia.

Szanyi-Nagy Judit

Miután Weisengruber Imre polgármester átvágta a trikolór szalagot, már az sem állja útját a parókiá ra érkezőknek

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A mozgáskorlátozott bejárathoz szükséges alapanyagok egy részét a „Fehérvár Travel” Közhasznú Alapítvány a Rászorulókért pályázatán nyerte el a Kálozi Református Egyházközség. A több mint 782 ezer forintos támogatás nagy segítség volt számukra.

– Csaknem két évtizeddel ezelőtt építészként a templom akadálymentesítésének terveit készíthettem el, tavaly pedig az egyházközség pályázatát ismertem meg. Azt a pályázatot, amely az általam ismert részeket, valamint a gyülekezeti ház és lelkészlakás hasznosítását, akadálymentesítését foglalta magában – mesélt az ismeretségről Igari Antal Mihály főépítész, kuratóriumi elnök.

A presbitérium 18 évvel ezelőtt tárgyalt először arról, hogy akadálymentessé teszi a parókiát egyrészt a törvényi előírás, másrészt a könnyebb hozzáférhetőség miatt. A hátsó bejárati ajtó és rámpa terveit Izsák Réka készítette el tavaly, aminek különös aktua­litást adott, hogy a közösség tagjai egyre nehezebben mozogtak, mozognak. A presbitérium elfogadta a javaslatot, a tagok ezt követően nyújtották be a pályázatot az alapítványhoz, amely végül – közvetetten – az anyagköltség fedezésében nyújtott segítséget.

– Úgy döntöttünk, a munkát önerőből végezzük el. Aztán a presbitérium néhány kiegészítéssel élt még a beruházás kapcsán. Ez pluszanyagköltséget jelentett, így végül az önkormányzat támogatását kértük százezer forint értékben – részletezte Nemes Gyula lelkipásztor.

Miután Weisengruber Imre polgármester átvágta a trikolór szalagot, már az sem állja útját a parókiá ra érkezőknek
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Végül a rámpán túl – a megmaradt térkőből – egy parkolót is kialakítottak a gyülekezetnél. Az így keletkezett többletköltséget (150 ezer forintot) a Mezőföldi Református Egyházmegye fedezte. Az előtetőhöz egy kft. jóvoltából kaptak anyagot, valamint természetbeni adományok is érkeztek: a betonhoz szükséges 12,5 köbméter kavicsot, a térkő alá való köveket, a lépcső zsaluzását, a betonozást, burkolást mind adományként végezték el a helyiek, szakemberek. A számokat tekintve e munkák értéke – az előtetőt nem számítva –

egymillió forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában