Megszépült a bejárat melletti felület

2018.07.19. 09:31

Megújult a dunaújvárosi könyvtár arca

Több ponton is megújult a József Attila Könyvtár homlokzata a közelmúltban. A látványos változás előnyére vált.

Balla Tibor

A József Attila Könyvtár igazgatóját, Tóth Évát zavarta, hogy az intézmény „arca”, amivel először találkozik a látogató, koszos, szemetes, össze van firkálva. Sokat gondolkodott rajta, mit lehetne kezdeni vele. Elsőként a kerékpártároló került sorra, ami már nem tudta a funkcióját betölteni a körülmények miatt. A beugró elé rács került, így már a könyvtárlátogatók biztonságban tudhatják a kerékpárjaikat, de még a kisgyermekes anyukák is hasznát vehetik, lesz hová tenni a babakocsit, hiszen a ruhatárosnál fellelhető a rács kulcsa. A kerékpáros közösségekben már terjed is a híre. A másik kiemelt feladat a sárga kerámiaburkolatú homlokzat volt. Az első ötlet az volt, hogy a könyvtári tevékenységgel kapcsolatos festmény kerüljön oda. Leültek egyeztetni Szabó Imrével, a város főépítészével, akinek a szakmai véleménye az volt, hogy a sárga kerámia hozzátartozik az épülethez, valamilyen formában meg kellene tartani.

A József Attila Könyvtár sárga kerámiaburkolata elé került Páhi Péter újrahasznosított anyagokból készült, fémszobrászati elemekkel létrehozott épületdekorációja
Fotó: Hankusz Kálmán / Dunaújvárosi Hírlap

Természetesen a cél az volt, hogy a modern viszonyokhoz jobban illeszkedjen, kifejezze, hogy könyvtár működik az épületben, és lehetőség szerint hasznos is legyen, lehessen hirdetést elhelyezni rajta. Így aztán Páhi Péter képzőművésszel közösen kitalálták, milyen látványelemmel dobhatnák fel a 44 éves épület homlokzatát. A végeredmény az lett, hogy fém kereten fémszobrászati elemekkel mutatják meg a Gutenberg-galaxisra jellemző elemeket. Ennél jobbat nem is találhattak volna ki a vas városában, ahol az acélszobrász alkotótelep bölcsője ringott. Ráadásul az alkotás újrahasznosított anyagokból készült, a stílust úgy is nevezik, hogy kacatszobrászat. Közelről megszemlélve nagyon ötletes megoldások fedezhetők fel, és az esztétikai összkép is tökéletes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában