Függ attól, hogy bel- vagy külterületen van

2018.06.21. 11:30

Parlagfű Fejér megyében: hol lehet bejelenteni?

Kihez lehet fordulni, hol lehet bejelentést tenni akkor, ha parlagfűvel fertőzött területet észlelünk?

B. Kiss László

A parlagfű rendkívül szívós gyom. Magjai évtizedek múltán is csíraképesek

Forrás: illusztráció

Keddi lapszámunkban adtuk hírül: július elsejével megkezdődnek a parlagfűvel fertőzött területek felkutatását célzó ellenőrzések. A cikk nyomán több olvasónk is arról érdeklődött: kihez fordulhat, hol tehet bejelentést, ha az allergiát okozó gyomnövénnyel találkozik?

Hol lehet a bejelentést megtenni?

Belterületen a jegyző az első fokú növényvédelmi hatóság, így ő az illetékes, tehát hozzá kell fordulni ilyen esetben. Külterületen a területileg illetékes járási hivatal földhivatali osztálya az eljáró hatóság. Oda lehet bejelentést tenni, hiszen a földhivatal tudja beazonosítani a bejelentett területet. Ő tud utána keresni az adatbázisában a tulajdonosnak, illetve a földhasználónak – mondta el érdeklődésünkre Sziebert Gergely, a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és földhivatali főosztályának vezetője.

A parlagfű rendkívül szívós gyom. Magjai évtizedek múltán is csíraképesek
Fotó: illusztráció

Parlagfű Bejelentő Rendszer

A bejelentés több módon is megtehető. Személyesen, telefonon, e-mailben, illetve egy speciális online felületen, a Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül, ami a pbr.nebih.gov.hu címem érhető el. Fontos, hogy a parlagfűvel fertőzött terület a bejelentésben beazonosítható legyen. Célszerű a bejelentő személyes adatait is megadni, mert névtelen bejelentés esetén a hatóság nem köteles eljárni, illetve így a terület beazonosításakor fel tudják venni a kapcsolatot a bejelentővel. Természetesen kérhető a bejelentő adatainak bizalmas kezelése – tudtuk meg a főosztályvezetőtől.

Kényszerkaszálás

A kényszerkaszálásról a jegyző intézkedik, és bírságolásra átteszi az ügyet a növény- és talajvédelmi osztályhoz, az NTO-hoz. A bírságot a törvényben meghatározott szempontok alapján az NTO szabja ki. Július elsejét követően nincs helye a figyelmeztetésnek, felszólításnak. (A bírság összege egyébként 15 ezer forinttól akár 5 millióig is terjedhet.) Ha a jegyző nem intézkedik, közvetlenül az NTO-hoz kell fordulni. Külterületen a bejelentést követően a földhivatal helyszínel, a kaszálásról, a bírságról az NTO gondoskodik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában