Le a kalappal a csikósok előtt!

2018.06.10. 12:09

Hungarikumnak beillene, amit a lóval műveltek a csákberényi Betyárnapon

A cowboyokat is lepipálják a magyar csikósok, akik olyanokat képesek véghez vinni a lóval, amitől tátva marad az ember szája.

B. Kiss László

A csikósok által megtestesített tradíciót hivatott ápolni, ébren tartani, széles körben megismertetni a csákberényi Betyárnap, amelyet szombaton rendeztek meg kilencedik alkalommal. A csikós versenyt, amelyre népes mezőny nevezett, a zuhogó eső dacára is megtartották, a fogathajtók versenye viszont elmaradt. A csikósok több fordulós megmérettetésén tizenöten indultak, ami népes mezőnynek számít ebben a műfajban. Hiszen itt az állat idomításának, kézhez szoktatásának magasiskolájáról is számot kell adni.

Fotós: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A profi csikósok mellett fiatalok is bemutatkoztak. Megragadó volt az igen ifjú Vályi Lila kötelező gyakorlata, ami ugyan nem volt hibátlan, de óriási ambícióról árulkodott. Unikumnak számított, hogy a lovasok versenyében egy szamár is indult. A nagy fülű Sancho hátán egy fiatal fiú, Vécsei Bendegúz ült, aki bebizonyította: a szamár sem alábbvaló a lónál.

 

Bendegúz nem csak szélvészként száguldott szamara hátán, de például fektetni is képes volt a szürke színű állatot. A Betyárnapot egyébként – Vécsei László polgármester mellett – Viszló Levente nyitotta meg, egy tulok szarvából készült kürt megszólaltatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában