Immár a fiatalok kötelessége

2018.06.18. 07:20

Beszéld el fiaidnak! – A fehérvári zsidók deportálására emlékeztek

Közel háromezer székesfehérvári áldozatra emlékeztek vasárnap a zsidó temető Mártír Emlékcsarnokában a maiak. Hálát adtak a túlélőknek, akik révén fennmaradt a zsidó élet.

Majer Tamás

Június 14-e Fehérváron a mártírok emléknapja

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A Székesfehérvári Zsidó Hitközség a Fejér megyei zsidóság deportálásának 74. évfordulóján tekintett vissza a múltba. Neubart István elnök arról beszélt, hogy mindmáig szívszorító beszélni a történtekről, mégis kötelesség emlékezni, s szólni arról, hová vezethet a gyűlölet. Úgy fogalmazott, meg kell fogadnunk, hogy soha többet, egyetlen néppel, nemzettel, emberrel sem eshet meg újra az, amely a második világháborúban a zsidósággal megtörtént.

Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke arra figyelmeztetett, hogy lassan már nincsenek velünk túlélők, így a fiatalabb generációk feladata az emlékezés folytatása.

Június 14-e Fehérváron a mártírok emléknapja
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérvár városa nevében Horváth Miklósné önkormányzati képviselő szólalt föl. Ő is a „Beszéld el fiaidnak!” emlékező parancsolatáról beszélt. Mint mondta, Fehérváron június tizennegyedik a mártírok emléknapja. Majd felidézett egy 1946-os adatot, miszerint mindössze 289-en maradtak életben Székesfehérvári Zsidó Hitközség tagjai közül! Hiszi, minden magyar felelős minden magyarért, s a társadalom valamennyi tagjának kötelessége, hogy még csírájában elfojtson mindennemű kirekesztést.

Szénási Jonathan Sándor református lelkész is felszólalt. – Nincs bűnbocsánat bűnbánat és nyilvános bocsánatkérés nélkül – mondta.

Darvas István főrabbi és Zucker Immánuel főkántor tartott istentiszteletet.

– E napon nemcsak halottainkra emlékezünk, de hálával fordulunk a túlélőkhöz is, akik lehetővé tették, hogy fennmaradjon a zsidó élet – mondta Darvas István.

Az istentisztelet után az egybegyűltek elhelyezték az emlékezés köveit a temető emlékműveinél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában