Egy település, közeli főzőállomások

2018.05.31. 10:00

Íme a mezőszentgyörgyi finomságok: babgulyás és sertéspörkölt

Babgulyásfőző versenyt szerveztek nemrég Mezőszentgyörgyön, ahol azt is megtudtuk, hogy a pálinkát nemcsak inni, de enni is lehet.

Szanyi-Nagy Judit

Amíg Zsuzsa kever egyet a babgulyáson, Tina (kezében Majával), Dia és Gabi összeállnak a képhez

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A napsütésben csak úgy forrt a levegő – bár tény, ehhez a hosszú métereken át húzódó főzőállomások szakácsmesterei is hozzájárultak üstjeikkel és bográcsaikkal, melyek alatt égett a tűz. Habár a legtöbben a babgulyás alapreceptjét használták, mégsem lett két egyforma íz.

Hozzávalók: fél kg bab, fél kg sertéslapocka (vagy marhalábszár), 1 fej nagyobb hagyma, 2 evőkanál zsír, 2 evőkanál pirospaprika, 2 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 1 db kisebb zeller és annak zöldje, ételízesítő, só, bors. A babot előző este beáztatjuk. Másnap a húsból pörköltet készítünk, majd feltesszük a babot főni a darabolt zöldségekkel, sóval, ételízesítővel. Ha a hús megpuhult és a bab is készre főtt, összeöntjük, majd összeforraljuk azokat. Ezután tegyük bele a zellerzöldet, kevés borsot, erőspaprikát, és főzzük még 5–10 percig.

Amíg Zsuzsa kever egyet a babgulyáson, Tina (kezében Majával), Dia és Gabi összeállnak a képhez
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Hagyományos ízek

– A szalonnazsírra esküszöm – mondja Zsuzsa, majd kever egyet a bogrács tartalmán. Az eszközben minden, a hagyományos babgulyáshoz szükséges alapanyag bent van: a húst és a babot sárga- és fehérrépa öleli körül.

– A babot már jó előre beáztattam, még a versenyt megelőző délután. Miután kitelepültünk, apró kockákra vágtam a szalonnát, megvártam, míg zsírra fakad, majd hozzáadtam a hagymát és a többi hozzávalót – árulja el titkát Zsuzsa, aki idén először indult a megmérettetésen, sógornője „unszolására”.

Bár a sört hirdetik, Süle Tamás (b) és Baranyi Dávid a pálinkára esküszik
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Gyógyító babgulyás

– Mi a pálinka erejében hiszünk – mondja Süle Tamás és Baranyi Dávid, hozzátéve, tavaly túlzásba vitték az ital mennyiségét, így idén visszafogottabban bántak vele. Az alkoholos babgulyáshoz 1,5 kilogramm sertéslapockát és (csonttal együtt) 1 kilogramm füstölt csülköt használtak. Mint mondják, először lecsónak indult az étel, melyből pörkölt, aztán gulyás lett. Így került bele két-két paprika, paradicsom, három hagyma, négy-négy sárga- és fehérrépa, fél fej zeller és fél kiló bab. A csapat rendszeres versenyzője a megmérettetésnek. „A konyha ördögeiként” küzdő csapattagok a pálinkamennyiségről inkább nem nyilatkoztak – de azért hamar kiderült, valójában a nulla felé konvergál az étel alkoholtartalma. S mint a srácok elmondták: az étel titka a próbafőzés – mely tanácsot lehet, hogy érdemes megfogadni, hiszen a csapat végül a második helyen végzett.

Különlegesség

Mudris Ferencné és – ahogyan ő hívja magát – Bélus, a hegyről szintén egy nagy adag ételt keverget. Ez a Lepsény–Mezőszentgyörgy Borbaráti Klub sátrában készülő koszt nagyban különbözik a hagyományos babgulyástól, leginkább azért, mert sertéspörkölt.

Mudris Ferencné és Bélus, a hegyről: a sertéspörkölt mesterei
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

– A vöröshagymát megpirítottuk, zsíron megpároltuk, rátettük a húst, fokhagymát, a hagyományos fűszereket és ínyencségként gombát. Persze a csülköt sem felejtettük ki a 10 kilogramm hús mellől – mondják, hangsúlyozva:

– Elengedhetetlen, hogy a húst apróra szeleteljük, hiszen így fő meg biztosan. Ugyanakkor a minőségre is ügyelünk: a választott disznó korábban nem tápot, hanem búzát vagy kukoricát fogyasztott. Ez nagy különbséget jelent – teszik hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában