Föld napja

2018.04.06. 09:30

Várják az érdeklődőket a Kőszár-hegymenetre

Tizenkettedik éve (de tizenharmadik alkalommal) rendezik meg a Föld napjához közeli hétvégén a Kőszár-hegymenet természetmentő akciónapot a Kőszárhegy településen.

V. Varga József

A kőpark és a tanösvény Futó János (j) geológus szíve csücske

Fotó: FMH Archív

– Idén április 14-én, szombaton délután várjuk mindazokat, akik fontosnak tartják a falu névadó természeti képződményének védelmét, és véleményüket egy kellemes séta közben másokkal is szívesen megosztják – mondta el Borján Péter polgármester.

A 2006-ban indult kezdeményezés eredményeként mára egy turistajelzésekkel ellátott tanösvény jelzi, hogy nem volt hiábavaló mindazok munkája, akik kitartóan dolgoztak évről évre a Szár-hegy természeti értékeinek feltérképezésén és megőrzésén. A séta minden évben a művelődési háztól indul. A valamikori mélyúton haladva a túrázók a Panoráma pihenőparkba érkeznek, ahonnan nagy látószögben csodálatos kilátás nyílik a Mezőföldre. A hegytetőn tucatnyi tonnás kőtömb nyújt betekintést a földtörténeti korok évmilliókban mérhető időszakaiba. A kőpark szakmai ismertetését követően a tanösvény geológiai különlegességei, vagy a sziklagyep és a karsztbokor erdő növényvilága között barangolhatnak a túrázók.

A kőpark és a tanösvény Futó János (j) geológus szíve csücske
Fotós: FMH Archív

Megtekinthető a korábbi kézi kőfejtő is, melyet az önkéntesek szép, szélárnyékos pihenőhellyé alakítottak – tette hozzá a polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában