Utánajártunk!

2018.04.19. 12:48

A légfegyver is fegyver, mondja a fegyverszakértő

Nem csitulnak a kedélyek a Budai úti lövöldöző kapcsán. A feltételezhetően légfegyvert használó tettes bujkál, az emberek pedig azt kérdik: nem lehetne szigorítani a fegyvertartási szabályokon? Először inkább nézzük meg, jelenleg mennyire szigorúak - a fegyverszakértő pedig elárulja azt is, mire képesek ezek az eszközök és van-e esély a töltény alapján tettest találni.

S. Töttő Rita

Forrás: Pixabay

Minimum súlyos testi sértésért kell felelnie a Budai úti lövöldözőnek, aki a szeme alatt okozott sebet egy 16 éves lánynak hétfőn kora délután. Teljesen mindegy, milyen teljesítményű, kaliberű fegyver volt a kezében, közterületen egyik sem használható – szögezte le megkeresésünkre Szebenyi István, a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület vezetője.

A szakértőnek megmutattuk a fotókat is, hátha közelebb kerülhetünk ahhoz, vajon engedélyköteles fegyverből adhatták-e le a lövéseket. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság ugyanis a nyomozás érdekeire való tekintettel nem közölt részleteket arról, jelenleg hol tartanak.

- Meglehetősen nehéz eldönteni egy sérülést mutató fotó alapján, milyen légfegyverről lehet szó, ugyanis ezekből van kisebb és nagyobb, azaz 4,5 és 5,5 milliméter kaliberű is. Ezek az értékek pedig a torkolatsebességet is nagyban meghatározzák. A kisebbnél 175 méter/secundum a torkolati sebesség, a másiknál 125.

A szakértő tudja majd megállapítani a lövedék vizsgálata alapján, hogy melyik kategóriába tartozott.

Az fontos kritérium azonban, hogy 7,5 joule energiájú alatti vagy feletti-e a fegyver. Viszont mind a kettőre vonatkozik, hogy ezeket közterületen, utcán nem lehet használni! Ugyanez a kritérium vonatkozik az airsoft fegyverekre is, amelyeket egyébként szintén csak elkerített helyen, kifejezetten erre a célra kialakított területen lehet használni – magyarázza Szebenyi, hozzátéve: 18 éves kor felett bárki szabadon vásárolhat légfegyvert, egy kitétel van: a 7,5 joule-nál nagyobb légfegyver tartását be kell jelenteni, mert az már lőfegyvernek minősül. Erre a típusra MKH kártyát állítanak ki, azaz lajstromba veszik.

Sokakban felmerült a lehetőség, hogy a Budai úti légfegyver, ha nincs lajstromban, esetleg átalakított, hogy messzebbre hasson. Nos, ez is lehetséges: – Ezeknek a kaliberét, azaz a csövét nem szokták átalakítani, bár a teljesítményüket lehet fokozni különböző módszerekkel. Ahhoz, hogy halálos lövést tudjon leadni, a 7,5 joule felettivel nagyon közelről, például szemüveget eltalálva kellene lőni. Egyébként távolabbról csonton nem hatol át, nagyon közelről azonban az is elképzelhető. De egy 7,5 joule alattival is lehet azonban messziről olyan lövést leadni, ami a Budai úti sérülést okozta. Arról pedig ne is beszéljünk, mi lett volna, ha a szemét éri a lövés… – mondja Szebenyi, aki nem először hallott már ilyen esetről. Mint mondja, legutóbb Győrben, szintén az utcán lőttek meg egy lányt airsoft fegyverrel úgy, hogy a töltény áthatolt a bőrén.

Arról, hogy a töltény valódi bizonyíték lehet-e, a pénteki Fejér Megyei Hírlapban olvashatnak.

Jelentkezzen ha látott, hallott valamit a lövöldözéssel kapcsolatban, vagy esetleg Önt is hasonló baleset érte.

Üzeneteiket [email protected] email címre várjuk.

Előzmények

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában