Székesfehérvár

2016.09.23. 14:30

Lakótelepi mesterlövész: légpuskával célzott a galambokra Fehérváron (videó)

Székesfehérvár - Egy birtokunkba jutott felvétel szerint egy férfi légpuskával célzott, valószínűleg galambokra egy székesfehérvári lakótelepen. Az esetből ugyan nem lett tragédia, de mégis felháborodást keltett a szemtanúkban.

FMH

Olvasónk küldött be egy, a napokban készült videofelvételt, melyen Székesfehérváron, egy lakótelepi lakás erkélyén egy férfi légpuskával lövöldöz vagy legalábbis több alkalommal is céloz. A felvételen jól láthatóan célba vesz a férfi valamit több alkalommal is. Idegesség ugyan nem látszik az arcán, elszántság azonban annál inkább. Valamit nagyon figyel. Az olvasó szerint a fegyveres férfi galambokra célzott.

Az érintett ház ablaka közelében parkoló, járda, bank és egy nagy zöldterület is található, ahol mindig nagy a forgalom. És éppen ez az, ami a felháborodást keltette a szemtanúkban is, hiszen hiába légpuska, s hiába a célzás, nem csak galambot, de akár még járókelőt, gyereket is megsebesíthet egy légpuska tölténye. Nem is szólva a riadalomról, amit okozhat egy lövöldöző ember látványa lakott területen.

Egyébként nem ez az első eset, hogy Székesfehérváron lövöldözés keltett riadalmat a lakókban. Tavaly nyáron például egy férfi a Tóvárosban, egy játszótér felett lövöldözött, mint később kiderült, gázpisztollyal. Akkor, mivel a bejelentés a lövöldözés pillanatában történt, a rendőrség Mélységi Ellenőrző és Közterületi Támogató Alosztály vonult a helyszínre és állította elő a férfit. Az akkori esetben az illető ellen fegyverkezve elkövetett garázdaság megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

A légpuskás esetben is fennállhat ez a jogcím, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságtól azonban nem kaptunk erre vonatkozóan információt, többféle megítélés alá eshet ugyanis egy-egy eset. A légpuskák között van engedélyköteles és engedély nélkül tartható fegyver is, de az biztos, hogy közterületen, ahol bárki megsérülhet, egyáltalán nem lehet vele lövöldözni. Bekerített magánterületen is csak akkor, ha teljes mértékben biztosítva van a lövedék kijutásának megakadályozása.

A légpuskával való lövöldözés egyébként nem csak a garázdaság gyanúját vetheti fel, hanem az állatkínzásét is – árulta el megkeresésünkre Bíró Zsolt, a Fema Állatvédelmi Egyesület vezetője, aki a felvétel megtekintése után elhatározta, hogy megteszi bejelentését a rendőrségen, remélve, hogy ezen a vonalon is sikerül bizonyítékot szerezni az eset kapcsán, azaz, hogy az állatkínzás is megállja a helyét. A jogosulatlan fegyverhasználat pedig akkor merülhet fel, ha egyébként a puska engedélyköteles. Ezt azonban a felvételekből nem tudjuk megállapítani.

Hasonló esetekben a rendőrség azonnali értesítése a legcélravezetőbb, megelőzve a tragédiát, sérülést, illetve így a legkönnyebb az elkövető azonosítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!