A környezet elhivatott szószólói

2018.04.03. 14:30

Aranyember-díjat kapott a székesfehérvári Gaja Környezetvédő Egyesület

A Tarsoly Egyesület által megbízott bizottság Aranyember-díjat adományozott a Gaja Környezetvédő Egyesületnek. Az elismerést a szervezet titkára, Vajgerné Bőhm Erika és elnöke, Varga Gábor vette át.

Majer Tamás

Herczog Edit (a képen balra) adta át a díjat a Vajgerné Bőhm Erika és a Varga Gábor képviselte Gaja Egyesületnek

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Herczog Edit, az Aranyember-díj Bizottság elnöke méltató beszédében kiemelte, hogy az 1990-es évek elején Székesfehérváron, a környezet iránt elkötelezett emberekből alakult egyesület célja között szerepel a környezet állapotának dokumentálása, a környezetvédelem, a fenntartható környezettel kapcsolatos ismeretek terjesztése. Herczog Edit rámutatott, a fehérváriaknak a Gaja Egyesület a várost övező csodálatos vidéket, a Vértest, a Mezőséget, a Velencei-tavat, a Gaja-patakot juttatja eszébe.

Herczog Edit (balra) adta át a díjat a Vajgerné Bőhm Erika és a Varga Gábor képviselte Gaja Egyesületnek
Fotós: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Varga Gábor lapunknak arról beszélt, hogy mindig is céljuk volt környezeti neveléssel foglalkozni, emellett mediátori szerepet is betölteni, vagyis közvetíteni a város, a hivatalok, az emberek között. Ha egy fakivágásnál – ha indokolt volt ugyan –, de a lakosság tájékoztatása nem volt megfelelő, ők megpróbáltak párbeszédet generálni, megmagyarázni az okokat, akár megvigasztalni a lakókat.

– Az egyesület legfontosabb küldetése, hogy elfogadtassa a szükségszerűen környezeti átalakulással járó városfejlesztések létjogosultságát, de egyben hasson is a városrendezésre, hogy a „hátrább az agarakkal”, nem kell feltétlenül mindent kiegyenesíteni, lebetonozni, beépíteni – összegzett Varga Gábor, aki a mindenkori városvezetés kapcsán akképp fogalmazott, hogy rájöttek, nem baj, ha van egy olyan egyesület, mint ők. Mint mondta, jó a kapcsolatuk, de úgy érzi, hogy több információt érdemelnének a város környezetét érintő ügyekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában