Vietnám

2018.02.11. 16:00

Laosz, a végletek országa – A csákvári fiatalember távol-keleti tapasztalatai

Csákváron valószínűleg nagyon sokan ismerik Páble Tamást, akinek a dédapja még az Esterházy családnál szolgált, nagyapja pedig ikonikus alakja a helyi futballklubnak.

Borsányi Bea

Tamás egy halászeszközzel, de csak a kép kedvéért, hiszen sertéstakarmányozással foglalkozik

Tamás, aki még ma sincs harmincéves, az egyetem után az Állettenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet munkatársaként kezdett dolgozni , ám néhány év múlva Laoszban találta magát. Először 2015-ben utazott a távoli országba az intézmény sertésosztályának egy projektje kapcsán. Ott hozta össze a sors egy magyar takarmányozási cég vezetőjével, aki vegyesvállalatot működtet a távol-keleti országban. Tőle kapott állásajánlatot és egy vietnami repülőjegyet 2016 tavaszán. Pár hónapos szakértői munka várt rá egy takarmánykeverőben. Onnan került Laoszba, ahol másfél éve él és dolgozik a magyar állam által az országnak nyújtott második kötött segély hitelprogram keretében egy élelmszerbiztonsági lánc fejlesztési projektjében. Tamást a laoszi mindennapjairól kérdeztük.

- Mivel sokat dolgozom és járom az országot, leginkább a munkán keresztül látom az emberek mentalitását, ami egy európai számára elég furcsa. Jellemző történet, amikor egy kereskedő olyan vetőmagvakat adott el egy gazdaságnak, amelynek az általuk megszokottnál magasabb volt a termésátlaga. Tudni kell, hogy Laoszban évente kétszer aratnak. Amikor megvolt az első aratás, a kereskedő elment a gazdához megnézni, hogy vált be az általa eladott vetőmag. A gazda nagyon örült, mert kétszer annyi termése lett. Ám amikor a kereskedő megkérdezte, vesz-e újabb magokat, a gazda közölte, majd csak jövőre, mert idén nem kell többet vetni, hiszen kétszer annyi termést takarított be, mint szokott.

Laosz soknemzetiségű ország, egyben a végletek országa is. Kis falvakban, ahol még aszfaltozott út sincs, bambuszviskókban laknak, de a tetején mindegyiknek ott van a műholdas antenna, a gyerekek a legmodernebb telefonokat nyomkodják, a ház előtt pedig ötvenezer dolláros autó áll. Az igazán gazdagok persze ott is hatalmas kastélyokban élnek. A közbiztonság ugyanakkor Tamás szerint kiváló. Ebben talán benne van az emberek mély vallásossága és az élettempójuk is. A templomok egyben egy terület közigazgatási központjai is. A házak nincsenek számozva, így volt olyan itthonról küldött csomag, amit több mint egy év után kaptak meg. Viszont minden területen van egy olyan főnök, aki mindenkiről szinte mindent tud.

Tamás egy halászeszközzel, de csak a kép kedvéért, hiszen sertéstakarmányozással foglalkozik

- Én a tempójukat szoktam meg a legnehezebben, mert európai ember számára lassúak és Pató Pál urasak – mondta Tamás. – Nem lehet őket „hajtani”, és ha Buddha- nap van, akkor végképp nem hajlandók semmire. Ebből pedig van számos. Négy újévet ünnepelnek. Ilyenkor is megáll az élet. A nyelv nem túl bonyolult, ám egy szónak akár nyolc jelentése is lehet attól függően, hogyan hangsúlyozza az ember.

Tamás másfél év után sem beszéli igazán jól a laót, de az emberekről sokat tanult. Tudja például, hogy szeretnék magukat mindig jó színben feltüntetni és megfelelni az elvárásoknak, az európai embereknek. Talán történelmükből is fakad ez a viselkedés. De milyenek az ételeik?

- Rengeteg zöldséget fogyasztanak, a húsból inkább a csontosabbakat szeretik. A csirkemell náluk nem sokat ér, ám a rágós, csontos csirkelábat imádják. A szárnyasok minden részét grillezik, lehet kapni például csőrével együtt nyársra fűzött kacsanyelvet. Az egyetlen gyilkos dolog a csípős. Mert Laosz az a hely, ahol az élő zene nagyon hangos, az erős pedig iszonyúan erős – mesélte Tamás, aki 2021-ig biztosan Laoszban marad a munka miatt, de nem is bánja, mert megkedvelte az országot és az embereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában