Mindent a vadetetésről

2018.02.16. 16:30

Helyi és cecei diákok ismerkedtek állatokkal, takarmánnyal Soponyán

Tematikus napot tartottak a soponyai Ökocentrumban: a helyi és a cecei általános iskola tanulói mindent megtudhattak a vadetetésről.

Szanyi-Nagy Judit

A gyerekek kézbe véve ismerhették meg a takarmányokat

Fotó: Szanyi-Nagy Judit

A folyamatos hóesés közepette sem hagyott alább az Ökocentrumban nyüzsgő több mint félszáz gyermek lelkesedése. A helyi általános iskola elsősei, valamint a Cecei Általános Iskola harmadik és negyedik osztályos tanulói szakvezetők segítségével, forgószínpadszerűen tudtak meg mindent a vadetetésről.

A „foglalkozásokat” Kovács Norbert, a Pákozd-Sukorói Arborétum és Szabadidőpark vezetője, Véninger Eszter erdeiiskola-vezető és Vései Dániel ökocentrumvezető-helyettes tartotta. Ők a nagyvadkertbe, a szárnyasvadkertbe és a múzeumba kalauzolták el az érdeklődő gyermekeket, akik a csaknem kétórás programot követően egy-egy forró tea, s az otthonról hozott szendvics társaságában pihentek meg a hóesésben, fedett helyen.

A gyerekek kézbe véve ismerhették meg a takarmányokat
Fotós: Szanyi-Nagy Judit

A programot egy interaktív előadás zárta, amelynek keretében a takarmányokkal ismertették meg az iskolásokat. A hozott zacskókból előkerült a kukorica, a búza és az árpa, de olyan kevésbé ismert terményeket és őrleményeket is bemutattak a szakemberek, mint a vegyes dara, a szőlőtörköly, az ocsú vagy a takarmányborsó.

- Mit jelent, hogy takarmányborsó? – tette fel a kérdést a megnevezést követően az egyik kislány. Vései Dániel pedig nem volt rest válaszolni: kiderült, hogy az emberi fogyasztásra alkalmas borsóhoz hasonló küllemű termény emlősöknek és madaraknak is kiváló fehérjeforrás.

A programot követően a soponyai diákok gyalog indultak vissza az iskolába, a cecei vendégek pedig a tanulmányi kirándulás és pályaorientációs program keretében Abára utaztak tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában