Madárlesen

2018.01.22. 15:30

Sasoltak országszerte, így Fejér megyében is

A napokban lezajlott sasszinkron keretében 15 rétisast, 3 parlagi sast és 61 egerészölyvet is sikerült feljegyezni számos egyéb madárfaj között megyénk területén. A sasokat és a vándorsólymokat lényegében két területen, a Vértes-Zámolyi-medence térségében, illetve a Sárvíz mentén, Fövenypusztától Sáregresig figyelték meg.

R. Szolga Réka

s

A Magyarországon telelő ragadozó madarak éves számlálását végző Országos Sasszinkron keretében elkészülhet a Kárpát-medence első „sastérképe” – értesült lapunk. A magyar kezdeményezéshez elsőként csatlakoztak a környező országok szakemberei. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleménye szerint Magyarország területén a sasfajok számos kiemelten fontos telelőhelye található, legnagyobb számban a rétisasok töltik az évszakot az ország területén. Az egyesület a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve szervezi meg minden év januárjában az úgynevezett sasszinkront, ami a napokban fejeződött be. Az egyesület közölte: a parlagi sas Kárpát-medencei költőállományából származó fiatal egyedek nagy része is hazánkban telel, valamint ritkaságnak számít ugyan, de minden évben előfordul néhány szirti sas és fekete sas is. A tavalyi sasszinkron alkalmával 357 felmérő járta be a sasok legjelentősebb telelőhelyeit az ország területének mintegy 20 százalékán, ahol négy sasfaj körülbelül 850 egyedét és tizenkét további ragadozómadár-faj több mint 6000 példányát vették számba.

Rétisas Fejér megyében Fotó: Lendvai Gábor

Az idei számlálás során első alkalommal a környező országok szakemberei is csatlakoznak a magyar kezdeményezéshez: szlovák, cseh, osztrák, szerb és román madarászok is sasokat számoltak a napokban, így a tervek szerint először készülhet el a Kárpát-medence közös „sastérképe”.

Madárlesen Lendvai Gábor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Fejér Megyei Helyi Csoportjának elnöke Fotó: FMH

- Az imént öt rétisast láttam – mesélte Lendvai Gábor, aki megkeresésünkkor éppen madárlesen volt Káloz és Soponya között. – A Sárvíz térsége, ahol most is vagyok, az egyik legjobb hely sasokkal való találkozásra, de a Vértes és a Zámolyi-medence szintén ajánlott a megfigyelőknek – mondta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Fejér Megyei Helyi Csoportjának elnöke.

Megtudtuk azt is, hogy Fejér megyében a napokban lezajlott sasszinkron keretében 15 rétisast, 3 parlagi sast és 61 egerészölyvet sikerült feljegyezni számos egyéb madárfaj között. A sasokat és a vándorsólymokat is lényegében két területen, a Vértes-Zámolyi-medence térségében, illetve a Sárvíz mentén, Fövenypusztától Sáregresig figyelték meg.

Egyébként a Magyarországon fészkelők – például a rétisas – már 8-9 párban csak Fejér megyében is megtalálhatók annak ellenére, hogy nagy része nem a legkedvezőbb élőhely a számukra – már elkezdték a területfoglalást – tájékoztatott az elnök.

Lendvai Gábor úgy nyilatkozott: 2018-ban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei csoportja szeretne szervezett formában madárleseket indítani az érdeklődők számára, ami újdonságnak számít. Mint kiderült, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban eddig is fogadták az érdeklődőket, tehát van Fejér megyében lehetőség szakértők kíséretében a madarak megfigyelésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában