Sikeresek a falu megújításában!

2017.12.21. 07:00

Iszka képviseli hazánkat az európai versenyben

Mit kell tenni érdekében, hogy ne alvófalu legyen a község? Iszkán, úgy tűnik, ismerik ennek a receptjét.

B. Kiss László

j

Erre utal, hogy a Székesfehérvár tőszomszédságában fekvő, mintegy kétezer lelket számláló község lett a nyertese a falumegújítási pályázatnak, melyet hazánkban a belügyminisztérium írt ki. Így az európai versenyben Iszkaszentgyörgy képviselheti Magyarországot. De mit tartalmazott a nyertes pályázat? – erről beszélgettünk Gáll Attila polgármesterrel.

Iszkaszentgyörgy 2009 óta vesz részt a kétévente kiírt falumegújítási pályázaton, de most sikerült először nyernie. Ami nagy szó, hiszen a korábbi győztesek között olyan települések vannak, mint az adóparadicsomnak számító Komlóska, vagy Tihany, melynek ugyancsak mintegy 1400 állandó lakosa van, az önkormányzat idegenforgalmi adóbevétele azonban évi – legalábbis – több száz millió forintra rúg, mint azt Gáll Attila polgármester elmondta.

Gáll Attila Fotó: archív

A Székesfehérvártól öt kilométerre, a Bakony lábánál fekvő Iszkaszentgyörgy összkomfortos falu, fejlett infrastruktúrával. A megyeszékhely közelsége persze előny sok szempontból, de hátrány is: annak a veszélyét rejti magában, hogy az emberek csak aludni járnak haza a faluba. Az önkormányzat ennek elkerülése érdekében célul tűzte ki a lokálpatriotizmus, a helyi identitás erősítését.

- 2006-ban a község akkori vezetése még úgy vélekedett: elég ide két óvodai csoport. Mi ezt másként látjuk, de annak érdekében, hogy az iszkai óvodába hozzák a kisgyerekeket, javítani kellett a feltételeken – fogalmaz a polgármester. Az óvodát azóta akadálymentesítették, hőszigetelték, napelemekkel látták el, tornatermet építettek hozzá, sportudvart létesítettek, korszerűsítették és bővítették a konyháját, s megépítették a negyedik csoportszobát.

Az óvoda fejlesztésére kiemelt figyelmet fordít az iszkaszentgyörgyi önkormányzat Fotó: Pesti Tamás

A helyi kötődés erősítésének fontos terepe Iszkaszentgyörgyön a Pappenheim-kastélyban székelő, nyolc osztályos iskola is. Az intézmény 2013-tól ugyan állami fenntartásba került, ám az önkormányzat továbbra is támogatja az iskolát. Harmadik éve finanszírozza a lovaglás órarendi keretben zajló oktatását, kiterjedt nemzetközi kapcsolatai segítségével pedig tető alá hozta a finn-magyar tanárcserét. A cél az, hogy az iszkaszentgyörgyi diákok kipróbálhassák: milyen egy finn iskola padjában ülni – mondja Gáll Attila. A faluban kitüntetett szerep jut a néptáncoktatásnak. A tánccsoport nem csak a külföldi fellépések élményét nyújtja, de erős közösségteremtő képességgel is rendelkezik, amely révén a faluhoz köti a fiatalokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában