Javul a kezelés, de kell a szűrés

2017.11.15. 11:00

A korai felismerés segíthet igazán

 A prosztatarák helye a rangsorban sajnos nem változik, továbbra is a férfiak vezető halálokaként szerepel a daganatos megbetegedések között.

SZNJ

Hermann János urológus Fotó: Fehér Gábor

- Több helyen olvastam, hallottam a kérdést: van-e értelme prosztataszűrésre járni. Egyelőre nem tudom mire vélni ezt a kétkedést, hiszen a tapasztalatok is azt mutatják, hogy a megfelelő szűréssel még korai stádiumban gyógyítható a betegség, amely nagyban növeli az ember élet-esélyeit – hangsúlyozta Hermann János fehérvári urológus, hozzátéve: lehet, hogy harminc év múlva valóban nem lesz szükség szűrésre ezen a téren a tudomány fejlődésének köszönhetően. Elmondásából az is kiderült: bár a szűrés módja nem változott (a vizsgálat a végbélen át történik), a kezelés módja egyre pontosabb. - Ma már nagyobb sugáradagokkal lehet elérni a biztonságosabb gyógyulást, mert a számítógépes technológia fejlődésével fókuszáltabban tudjuk megcélozni az érintett területet, kevesebb ép szövet veszélyeztetésével – mondta a szakember. Mindez azért is lényeges, mert kisebb mező besugárzásával a lehetséges mellékhatások súlyossága is csökkenhet, így például a hólyag-, illetve végbélhurut korai, valamint négy-öt évvel későbbi megjelenése. Ez azért lehet fontos a páciens szempontjából, mert sugárgyulladásról lévén szó ebben az esetben nem használ az antibiotikumos segítség.- A hólyaghurut ismertebb betegség. Felfázásnak is hívják, és folyamatos vizelési ingerrel jár.

Hermann János urológus
Fotó: Fehér Gábor

Ez a végbélhurutra lefordítva egy kínzó, állandó hasmenéses, székelési ingeres folyamatot jelent, amely a napi életvitelt nagyban megnehezíti – magyarázta az orvos. A szakértő egy szomorúbb változásról is beszélt. Eszerint a régi sémák már nem teljesen működnek: az a szemlélet, hogy minden betegségnek megvan a maga intervalluma, tehát hogy milyen korhoz, korcsoporthoz tartozik, valamelyest megváltozott.- Harminc évvel ezelőtt a hererákról még úgy tartották, a fiatal férfiak betegsége, a pubertáskortól kezdve egészen a harmincas évek kezdetéig tartóan. Utána irodalmi ritkaság volt ennek a jelentkezése. Ma már hetvenéves betegünk is van. A prosztatadaganatra is igaz ez: régen ötvenéves kor alatt számított ritkaságnak, mostanra már harmincöt éves beteget is kezeltünk – részletezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában