turizmus

2017.11.25. 14:00

A látogatók száma duplájára nőtt – Másfél hektáros napelempark épül Csókakőn

Több mint 250 millióból folytatódik a visszaépítése a várnak, amelynek számottevően megnőtt a vonzereje.

B. Kiss László

Fűrész György kalauzolta munkatársainkat a csókakői várban, az idei nyáron lezajlott ásatások helyszínén. Az alsó képen a falu madártávlatból. Nem csupán a várban, de természetesen a községben is történtek fejlesztések

Fotó: Nagy Norbert

Az utóbbi évek örvendetes történése volt a csókakői vár visszaépítése. Ez a munka az idén szünetelt, ám csupán azért, mert régészeti ásatások zajlottak. Ezek eredményeként feltárták a megye egyetlen, legalább romjaiban megmaradt várának alsó udvarát. Az előkerült leletekből levonható következtetések igen nagy jelentőségűek – mondta el lapunknak Fűrész György, a község polgármestere.

Amikor a felsővár leomlott, maga alá temette az alsót, így sok minden megőrződött, akárcsak Pompejiben – fogalmaz a polgármester. Rábukkantak a kútra is, amelynek mélye bizonnyal további értékes leleteket rejteget. A feltárás eredményeként napvilágra kerültek azok a falak, amely alapján bebizonyosodott: az alsóvár valóságos kis városkát kerített körbe, ahol a cserépkályhával felszerelt, kőből emelt épületekben állandó jelleggel laktak emberek, mégpedig jelentősebb számban. A teraszosan épült házak között utca húzodott, a teraszokat kőlépcső kötötte össze – mesélte Fűrész György, miközben az ásatás helyszínén kalauzolta munkatársainkat.

Fűrész György kalauzolta munkatársainkat a csókakői várban, az idei nyáron lezajlott ásatások helyszínén. Az alsó képen a falu madártávlatból. Nem csupán a várban, de természetesen a községben is történtek fejlesztések
Fotós: Nagy Norbert

Csókakő várának romjait az 1990-es években a végső pusztulás fenyegette. A helyi várbarátoknak oroszlánrésze volt abban, hogy a romok megmenekültek, s megkezdődött a vár helyreállítása, illetve visszaépítése. A polgármester szerint a csókakői példa nagyban hozzájárult ahhoz, hogy változott a műemlékek helyreállításával kapcsolatos korábbi álláspont, és 2012-ben véget ért a „ térdig érő várak” kora. A 34 egykori erősség felújítását célzó program keretében – melynek Csókakő is része – történhetett a zempléni Füzér várának teljes visszaépítése, aminek következtében az igazi turista látványossággá vált – jegyezte meg Fűrész György.

A Fejér megyei várban eddig a következők készültek el: a fellegvár alapjai, amely által alkalmas a továbbépítésre az erődítmény. Aztán a kápolna, a kaputorony, a barbakán, a gyilokjáró, az ágyúállás, és a felvonóhíd, amely működőképes is.

Az állami tulajdonban levő, de a község kezelésében álló várban végzett munkálatokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. felügyeli. A feltárást követő építkezés várhatóan jövőre folytatódik, amelyre 254 millió forintos támogatást kap Csókakő.

A vár munkaterületnek számít, ezért mindenki a saját felelősségére, de díjtalanul látogathatja. A visszaépítésnek köszönhetően megnőtt a vonzereje a hajdani erődítménynek: az idén ide látogatók számát 15 ezerre becsülik, ez 50 százalékkal több, mint tavaly – válaszolta kérdésünkre Fűrész György.

Forrás: FMH archív

Csókakőn persze más irányú fejlesztések is történtek. A könyvtár és az idősotthon bibliotékájának az utóbbi helyre történő összevonásáról, illetve felújításáról lapunk beszámolt. A Tölgyfa utca aszfaltozására 15 milliót nyert az önkormányzat. A polgármesteri hivatalban, ugyancsak pályázati 7 millióból korszerűsítették az informatikai hátteret. Az érintett ingatlantulajdonosok finanszírozták az Aranyhegyen a vízvezeték-hálózat bővítését: száz méterrel növelték meg a gerincvezeték hosszát – derült ki mások mellett a polgármester szavaiból. Az önkormányzat saját erőből 17,2 millió forintot költött az utak karbantartására, az óvoda melletti murvás parkoló megépítésére. Az igazán nagy pénzek azonban ezután érkeznek a településre. A várra fordítandó 254 milliót már említettük. Az önkormányzat – a Magyar Villamos Művekkel közösen – 220 milliót nyert 1,5 hektáros napelempark építésére. Továbbá mintegy 40 milliót az óvoda és az orvosi rendelő energetikai korszerűsítésére. A Vár utcát ugyancsak pályázaton elnyert 14 millióból újítják majd fel.

- Az önkormányzat gazdálkodása kiegyensúlyozott, 76 millió forint van a számlánkon – büszkélkedett Fűrész György, akitől azt is megtudtuk: hamarosan indul Csókakőn a Téli kupa. A télen, a szabadban rendezett focibajnokság egyedülálló a maga nemében: a benevezett csapatok vasárnapokként hóban, fagyban is játszani fognak. Ha ónos eső esik, akkor legföljebb zoknit húznak a csukájukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában