Székesfehérvár

2017.10.14. 11:00

Szóba hozni Klebelsberget! – A Ciszterci diákjai már mindent tudnak róla

Klebelsberg Kuno előtt tisztelegtek tegnap egykori iskolája, a Ciszterci Gimnázium diákjai. Az esemény díszvendége Mádl Dalma volt.

Majer Tamás

Mádl Dalma nagy tisztelője Klebelsberg Kunónak

Fotó: Nagy Norbert

Klebelsberg Kuno halálának 85. évfordulóján, tegnap délután szép megemlékezést tartottak egykori iskolájában, a Ciszterci Szent István Gimnáziumban. A diákok vitték a prímet. Felsorolták legfontosabb vívmányait, énekelt az iskola vegyeskara, s az 1922-1931 között vallás- és közoktatási miniszter Klebelsberg emlékére kiírt irodalmi és fotópályázat legjobbjai is ezen az eseményen kapták meg jutalmukat. A díjakat Mádl Dalma, a néhai Mádl Ferenc köztársasági elnök özvegye adta át. Az ő keze is benne volt abban, hogy éppen az egykori jeles oktatáspolitikus munkássága szolgált témájául a művészeti pályázatoknak.

- Azt gondoltam, hogy fel kell éleszteni Klebelsberg életművét. Tudjon az ifjúság arról, hogy ki is volt ő – mondta lapunknak Mádl Dalma, aki úgy véli, hogy Klebelsbergnél nagyszerűbb kultuszminisztere nem volt Magyarországnak. Reméli, hogy lesz még hozzá fogható.

Mádl Dalma nagy tisztelője Klebelsberg Kunónak
Fotós: Nagy Norbert

Mádl Dalma a Katolikus Karitász jószolgálati nagyköveteként bejárta egész Magyarországot, Erdélyt, Kárpátalját és a Vajdaságot is.

- A határontúli magyaroknak mindig nagy örömünnep, hogyha valaki az anyaországból elmegy közéjük. Azt jelenti számukra, hogy nincsenek elfelejtve – fogalmazott.

A tegnapi eseményen Brückner Ákos Előd atya is felszólalt. Megemlékező beszédében kiemelte, hogy Klebelsberg Kunónak a székesfehérvári ciszterci diákszövetség megalakulásában is vezető szerepe volt. Végezetül az ünnepeltet idézte, hogy tanulsággal bocsáthassa haza a diákokat.

- Háromféle magyar hazafiság van, na figyelj – szólt ki az atya a gyerekeknek az idézetet is megszakítva -, háromféle: a szónokló, a kesergő és az alkotó hazaszeretet – szólt Klebelsberggel.

Az egykori vallás- és közoktatási miniszternek az iskola lépcsőjén álló szobrát Mádl Dalma, Brückner Ákos Előd atya, Orosz Ágoston iskolaigazgató és Vámosi Tamás, a diákönkormányzat elnöke koszorúzta meg

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában