Tárlat

2017.09.27. 10:00

Helytörténeti kiállítás nyílt Velencében

Végre méltó környezetbe kerülhettek azok a helytörténeti emlékek, amelyek Velence múltjának szerves részét képezik. Az állandó tárlaton, amely „A szigonytól a görbe cucáig” címet kapta, a hétköznapok eszközei mellett megtalálhatóak a település fontos történelmi momentumait idéző dokumentumok is.

S. Töttő Rita

A Velencei Helytörténeti Egyesület szervezésében új, állandó kiállítás nyílt Velencén, a helyi könyvtárnak is otthont adó Meszleny-Wenckheim-kastélyban. A tárlat címe nem véletlen: megtalálható itt minden, amivel a helyiek foglalatoskodtak a korábbi évtizedekben. A halászat egyik fontos eszköze a szigony, amellyel bizony helyi halász fogta a maga idejében, mégpedig az ezerhatszázas években a halakat. De ott van a görbe cuca is, amely, mint kiderült, a nádtető készítésében játszott fontos szerepet, sőt, még ma is alkalmazzák.

De van itt sok minden más is, ami talán sokak számára lehet ismerős: vízhordó kancsó, vasaló, kávédaráló, valamint például egy kis halászcsónak és egy szekér makettje, amelyeket elődeink használtak a mindennapi nehéz munkájuk során. Érdemes szemügyre venni a vitrin alatti dokumentumokat is. Megbújik itt például egy távirat, amelyben 1892. szeptember 19-én Horváth Pál bíró a helyi képviselő-testület megbízásából arról értesíti az akkor már 43 éve száműzetésben élő Kossuth Lajost, hogy az akkor 90. születésnapját ünneplő egykori kormányzó-elnököt a település díszpolgárává választotta.

Kevesen tudják, hogy a reformkor meghatározó politikusának a felesége által volt köze Velencéhez, ugyanis Meszlényi Terézia a település történelmében meghatározó szerepet betöltő meszleni Meszleny (Meszlényi) család sarja volt.

A Kossuthnak szóló velencei táviraton ez áll: „Községünk képviselő testülete a mai napon tartott közgyűlésében Kormányzó urat egyhangúlag díszpolgárává választotta, amidőn erről önt 90-ik születése napja alkalmából értesíteni szerencsénk van. A többi milliókkal együtt szívünkből óhajtjuk, hogy kormányzó urat az isteni gondviselés hazájának és az emberiség örömére az emberi kor legvégső határáig éltesse! Velencze Község Képviselő testületének megbízásából Horváth Pál bíró.”Az országos levéltárból származó táviraton kívül a település történelméhez és halász hagyományaihoz kapcsolódóan sok más értékes tárgy és dokumentum megtalálható a kiállításon. A tárlat hétköznapokon 11 és 16 óra között látogatható a Meszleny-Wenckheim-kastélyban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában