Kiberbiztonság

2024.05.18. 15:30

Nagy erőket mozgósított a Fejér vármegyei rendőrség, hogy megelőzzék a bajt

Május 18-a az internet világnapja. Az internetnek nem csak az előnyeit tapasztaljuk nap mint nap, hanem az árnyoldalát is. Az online bűnözés hihetetlen mértéket öltött.

Feol.hu

Fotó: MW-archív

A feol.hu is rendszeresen számol olyan esetekről, amikor gyanútlan áldozatokat tévesztenek meg csalók az online térben.  A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság közösségi oldalán ezen nap kapcsán az alábbiakra hívja fel a figyelmet: "Az online világ rohamos fejlődése új kultúrát, új viselkedésformákat alakít ki, amelyet meg kell ismerni, meg kell érteni, az internetezés során adódó esetleges veszélyekre, kockázatokra pedig fel kell tudni készülni." 

Emlékeztettek arra, hogy a vármegyei kapitányságok prevenciós szakemberei előadásokon és személyes tanácsadás során hívták fel a lakosság figyelmét a leggyakoribb online bűncselekményekre, a beazonosítható elkövetési módokra és a hatékony megelőzési lehetőségekre a közelmúltban.  

Bicskén például a Szári Romhányi György Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolában szólították meg a fiatalabb korosztály tagjait, míg az idősebbek a bicskei Család-és Gyermekjóléti Központban hallgathatták meg a prevenciós felvilágosítást, és az ajánlásokat. A dunaújvárosi bűnmegelőzési szakemberek Baracson, a faluházban nyújtottak tájékoztatást a kibertér használatának veszélyeiről, külön kiemelve a megoldási lehetőségeket, a következményeket. Nem kizárható az egyéni felelősség kérdése sem, erről is szó esett.

Hozzátették, a főkapitányság prevenciós munkatársai Tabajdon, Csóron, Mohán, Székesfehérváron, Sárkeresztesen és Csákberényben tájékoztatták az érdeklődőket, emellett a területileg illetékes nevelés-oktatási intézményeket, szakképzési centrumokat, tankerületi központokat, egyházakat, felekezeteket és vallási közösségeket "olyan informatív prevenciós kiberbiztonsági kiadványokkal látták el, mely a lakosság széleskörű felvilágosítását szolgálja." - írták.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!