Életet mentett a hangos sípolás

2024.04.22. 12:20

Az érzékelőnek hála egy kislány és édesanyja is megmenekült Dunaújvárosban

A fürdőszobai, nyílt égésterű, átfolyós vízmelegítő működése közben keletkezett szénmonoxid szombaton a dunaújvárosi társasházi lakásban, ám szerencsére jelzett a szén-monoxid-érzékelő, így nem a "néma gyilkos" győzött – értesült a FEOL.

Kecskés Zoltán

Szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt riasztották a tűzoltókat Dunaújvárosban.

Fotó: HBN

Életmentő érzékelőről tudósított a vármegyei katasztrófavédelmi főigazgatóság gyorsjelentése: Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, szóvivő tájékoztatása szerint egy gyerek tartózkodott a fürdőszobában, amikor jelzett az eszköz. A hangos sípolásra a kislány kiment a helyiségből, édesanyja kinyitotta az ablakokat és az udvaron várták meg a tűzoltókat. Mint kiderült, a mérgező gáz a fürdőszobai, nyílt égésterű, átfolyós vízmelegítő működése közben keletkezett, a szén-monoxid jelenlétét a város hivatásos tűzoltóinak műszeres mérései is kimutatták. A gázszolgáltató szakembere is a helyszínre érkezett. A szén-monoxid-érzékelő jelzésének köszönhetően a lakóknak nem esett bajuk.

A szóvivői összegzés figyelmeztetéssel ért véget: – A szén-monoxid színtelen, szagtalan, mérgező gáz. A leggyakrabban akkor jön létre, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz vagy vízmelegítő meghibásodik, vagy a működése során a környezetében nincs elég levegő. A szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében tanácsos a nyílt lánggal működő berendezéseket évente egyszer szakemberrel megnézetni. Gondoskodni kell arról is, hogy környezetükben a levegő-utánpótlás biztosítva legyen. Nem elég néha ablakot nyitni, állandó, automatikus szellőzésre van szükség, ezért az új, jól szigetelő ablakokba is légbevezetőt kell szerelni. Mivel a szén-monoxidot sem az emberek, sem az állatok nem tudják kiszagolni, nélkülözhetetlen egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni ott, ahol nyílt lánggal működő eszközzel fűtenek vagy melegítik a vizet.

Vezető képünk illusztráció!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!