Óvakodjunk a karácsonyi online csalóktól!

2023.12.04. 20:00

Csak óvatosan az apróhirdetésekkel: Egy áldozat története

Az internetes apróhirdetések világában rejlő veszélyekre világít rá egy dunaújvárosi asszony esete, aki több mint három millió forinttal lett szegényebb egy ravasz online csalási módszer áldozataként.

Hajdú Marianna

Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

Ez a történet nem csak figyelmeztetést jelent a hasonló hirdetéseket böngészők számára, hanem egyúttal praktikus tanácsokat is nyújt, hogyan óvhatjuk meg magunkat az ilyen típusú csalásoktól.

Az 50 éves dunaújvárosi asszony esete – amelyet a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság Információs Portálján olvashatunk – a tipikus "apróhirdetéses csalás" példája. Az elkövetők online hirdetési platformokon találnak rá áldozataikra, aki éppen árul valamit, és csevegő alkalmazáson keresztül vásárlóként lépnek kapcsolatba a kiszemelttel – ezt történt az említett asszonnyal is. A csalás kulcsa egy hamis link volt, ami állítólag a vételár megkapásához kellett, de valóban egy hamisított oldalra irányított, ahol a sértettnek a bankkártya adatait kellett megadnia. A trükk olyan jól működött, hogy az asszonyt 3 millió forint értékben csapták be.

Ebben az esetben a csalók egy ismert csomagküldő szolgálat weboldalához hasonlító hamis oldalra csábították az asszonyt. 

A sértett, anélkül, hogy tudott volna róla, megadta a bankkártyája adatait, amit a csalók azonnal online vásárlásokhoz használtak.
Az apróhirdetéses csalások elkerülésének legbiztosabb módja a gyanúsnak tűnő online interakciók elkerülése. 

Ne kattintson olyan linkekre, amelyeket állítólagos küldenek, különösen akkor, ha ezek a bankkártyaadatok megadására irányulnak. Fontos továbbá, hogy figyeljünk a weboldalak nyelvezetére: a magyartalan kifejezések gyakran hamis oldalak jelennek meg.

A rendőrség szakértői azt javasolják, hogy mindenki legyen nagyon kritikus az online vásárlások során. Mindig ellenőrizzük a weboldal hitelességét, és ne adjunk ki személyes vagy pénzügyi adatokat, amíg nem bizonyosodunk meg az adott személy vagy szervezet hitelességéről.

Ha valaki úgy érzi, hogy csalás áldozata lett, azonnal lépjen kapcsolatba a bankjával a további visszaélések elkerülése érdekében. Jelentse az esetet a rendőrségen, mivel ez nagyban segítheti a nyomozóhatóságok munkáját az információgyűjtésben, a csalók azonosításában és a további áldozatok megóvásában.

Az apróbb csalások egyre nagyobb veszélyt jelentenek az online térben, különösen az ünnepi időszakban. Az olyan áldozatok történetei, mint a dunaújvárosi asszony esete, fontos tanulságokkal szolgálnak az internetes biztonság fontosságáról. Legyünk éberek, és tartsuk szem előtt a fent említett tanácsokat, hogy elkerüljük az ilyen jellegű csalásokat!


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!