A fürdőszobában keletkezett a mérgező gáz

2023.08.28. 10:06

Életet mentett a szén-monoxid érzékelő Dunaújvárosban

Társasházi lakás fürdőszobájában keletkezett szén-monoxid augusztus 27-én délután Dunaújvárosban. A fürdőszobában egy nyílt égésterű gázbojler biztosította a meleg vizet. A lakókat a fűtőberendezés közelében elhelyezett szén-monoxid-érzékelő figyelmeztette a mérgező gáz veszélyére.

Feol.hu

 A város hivatásos tűzoltói a vízcsap megnyitása után emelkedő szén-monoxid-koncentrációt mértek. A gázszolgáltató szakembere is a helyszínre érkezett. Személyi sérülés nem történt.
 

Sokan a fűtési szezonhoz kötik a mérgező gáz kialakulását, holott sok háztartásban egész évben gázüzemű, fali vízmelegítővel, kazánnal állítják elő a meleg vizet, így a szén-monoxid-mérgezés veszélye egész évben fenyeget.

A nyári melegben a kémény huzathatása is lecsökkenhet, így fokozott a veszélye annak, hogy visszaáramlik a szén-monoxid a lakótérbe.

A megelőzés érdekében az új ablakokba szereltessünk légbevezetőt, nem elegendő, ha néha kiszellőztetünk. A legbiztosabb megoldást az állandó és automatikus légbevezetés jelenti. A nyílt lánggal működő vízmelegítőt évente egyszer ellenőriztessük szakemberrel.  Átalakításnál ne szüntessük meg a fürdőszobai szellőzőnyílásokat. Ha bármilyen épületgépészeti berendezésünk nyílt lánggal működik, vásároljunk otthonra egy szén-monoxid-érzékelőt. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető az érzékelők pozitív és negatív listája.

https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!