Kék hírek

2023.07.10. 17:27

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Székesfehérváron

Időben és helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő július 9-én este Székesfehérváron.

Feol.hu

Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Egy társasházi lakás fürdőszobájában – ahol a jól szigetelő nyílászárók mellett beépített ventilátor is volt – egy gázüzemű vízmelegítő működése közben keletkezett a mérgező gáz, amelyet a vármegyeszékhely hivatásos tűzoltóinak műszeres mérései is kimutattak. A katasztrófavédelem értesítette a gázszolgáltatót.

Sokan a fűtési szezonhoz kötik a mérgező gáz kialakulását, holott több háztartásban egész évben gázüzemű, fali vízmelegítővel, kazánnal állítják elő a meleg vizet, így a szén-monoxid-mérgezés veszélye egész évben fenyeget.

Fontos, hogy klímát, páraelszívót, vagy beépített szagelszívó-ventilátort szakember telepítsen, hiszen ezek együttes használata is befolyásolja a lakás légáramlását. A nyári melegben lecsökkenhet a kémény huzathatása, így fokozott a veszélye annak, hogy visszaáramlik a szén-monoxid a lakótérbe.

A megelőzés érdekében az új ablakokba szereltessünk légbevezetőt, nem elegendő, ha néha kiszellőztetünk. A legbiztosabb megoldást az állandó és automatikus légbevezetés jelenti. A nyílt lánggal működő vízmelegítőt évente egyszer ellenőriztessük szakemberrel.  Átalakításnál ne szüntessük meg a fürdőszobai szellőzőnyílásokat. Ha bármilyen épületgépészeti berendezésünk nyílt lánggal működik, vásároljunk otthonra egy szén-monoxid-érzékelőt. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető az érzékelők pozitív és negatív listája.

Forrás: Katasztrófavédelem

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!