Ne gyújtsuk meg az utolsó csillagszórót!

2023.01.06. 17:34

Az utolsó pillanatokban is legyünk óvatosak

Vízkereszt idején, január hatodikán bontják le a legtöbben a karácsonyfát a népszokás szerint. A Katasztrófavédelem fontosnak tartja szem előtt tartani, hogy a fenyők gyúlékonysága a lakásokban napról napra fokozódik.

Hajdú Marianna

Már ne gyújtsuk meg a csillagszórókat.

A kiszáradt, gyantás fa könnyen, akár egy csillagszóró szikrájától is lángra kap – figyelmeztetnek a katasztrófavédelem munkatársai. Mivel a száraz fenyőn nagyon gyorsan, pillanatok alatt terjed a tűz, azt tanácsolják a karácsonyfákon ezért már semmi esetre se gyújtsunk gyertyát, és az utolsó csillagszórókat is a fenyőkről leszedve a szabadban, vagy olyan helyiségben gyújtsuk meg, ahol járólap burkolat van, ügyelve arra, hogy a szikrák a közelben se okozzanak tüzet.

Ha már megtörtént a baj, tűzoltással is csak akkor próbálkozzunk, ha azzal a testi épségünket nem veszélyeztetjük! Kigyulladt karácsonyfánál nagyon fontos, hogy áramtalanítsunk, húzzuk ki a konnektorból a környező elektromos berendezéseket, a lámpafüzért. Abban az estben, ha az égő fenyő közvetlen közelében nincsenek bútorok, borítsuk le a fát és dobjunk rá egy, vagy két szétnyitott pokrócot. A takaróval elfojthatjuk a tüzet és megakadályozzuk, hogy a lángok a szoba berendezési tárgyaira átterjedjenek. Az ablakot semmi esetre se nyissuk ki, mert ilyenkor a beáramló levegő táplálja a tüzet, és még magasabbra csapnak fel a lángok, így a tűz gyorsabban terjed.

Nagyobb kiterjedésű tűz, lángolás és intenzív füstképződés esetén azonnal hagyjuk el a helyiséget és a lakást, csapjuk be magunk mögött az ajtót, hívjuk a 112-es segélyhívó számot, és a társasházakban minél több szomszédot értesítsünk a tűzről.

Nem szabad elfelejteni, hogy minden esetben – még akkor is, ha sikerült a tüzet eloltani – bejelentést kell tenni a 112-es segélyhívószámon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!