A HM szerint nem a hadgyakorlat okozhatta a furcsa hanghatást

2022.09.08. 14:00

Szokatlanul hangos dörrenéseket hallottak többen is Fehérvár északi részén (Frissítve)

A dobhártyát némileg megmozgató, de ugyanakkor érezhetően nem a közelből érkező dörrenéseket hallottak csütörtökön, dél környékén a Székesfehérvár északi részén élők. Nem egyet, hanem legalább négyet.

Házi Péter

Képünkön a Magyar Honvédség Breakthrough 2021 elnevezésű dinamikus bemutatója. Balra a képen látható a PzH 2000 önjáró löveg; mellette a BTR–80 páncélozott szállító harcjármű, egy Ejder Yalcin - Gidran - 4x4 páncélozott többcélú moduláris jármű és a LYNX KF 41 páncélozott gyalogsági harcjármű

Fotó: Markovics Gábor

Sejthető, hogy az ilyen dörrenések a Bakonykúti és Várpalota közti lőtérrel, az azon esetlegesen zajló hadgyakorlatokkal lehetnek összefüggésben, de ezek a hangok az eddig ismertnél, „megszokottnál” némileg erősebbek, hangosabbak voltak. 

Elképzelhető, hogy mindez azokkal az új lövegekkel lehet összefüggésben, melyeket szerdán adott át Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar honvédség parancsnoka a Bakonykúti melletti központi lőtéren. 

A parancsnok – ahogy a távirati iroda beszámolt róla - történelminek nevezte a napot, mivel minden idők egyik legnagyobb hatótávolságú csöves tüzérségi eszközének első éles lövészetét hajtották végre magyar felségjellel, magyar területen. Megemlítette, hogy az önjáró lövegek lőtávolsága 30-40 kilométer, megnövelve pedig 70 kilométer.

Az újonnan vásárolt, német gyártmányú PZH 2000-es önjáró lövegekből a gyártó egyelőre három löveget adott át, de még huszonegy érkezik, és a szállítás folyamatos lesz. 

Megkerestük a Magyar Honvédséget, hogy sejtésünk igaz-e, előfordulhat-e, hogy ezek a lövegek nagyobb hangterhelést jelentenek a környékre. Ha válaszukat megkapjuk, cikkünket frissítjük. 

Az MH Bakony Harckiképző Központ közösségi oldalán talált bejegyzés szerint egyébként szeptember 8-án és 9-én éleslövészet zajlik naponta 8 és 22 óra között, s elvileg az MH 25. Klapka György Lövészdandár gyakorlatozik a már említett PZH 2000 lövegekkel.

Frissítés:

Megérkezett a a Honvédelmi Minisztérium válasza.Ezek szerint: a levelében jelzett időpontban a hanghatásokat nem katonai tevékenység okozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!