Előzzük meg a tragédiát!

2021.06.08. 14:41

Halálos is lehet, ha vízibicikliről ugrasz a hideg vízbe – A Velencei-tó sem kivétel

Sajnálatos módon már a nyár első hétvégéjén tragédia történt, és a Balatonban életét vesztette egy mindössze 21 éves fiatalember.

feol.hu

Egy 21 éves fiatalember leugrott a vízibicikliről a balatonudvari strandon. A szemtanúk elmondták, a fiatalember elmerült a vízben, ezért többen azonnal keresni kezdték. A helyszínre mentőautó, mentőhelikopter és a RUPERT sürgősségi mentőhajó is kivonult. A fiatalembert fél óra elteltével találták meg, életét sajnos nem sikerült megmenteni. A baleset körülményeit a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja – számolt be szombaton a tragédiáról a veol.hu.

Ahogy arról egy korábbi cikkünkben beszámoltunk, rengeteg veszély leselkedhet ránk egy ártatlannak tűnő strandolás során és felelőtlenségünk olykor az életünkbe is kerülhet. Balogh Lajos, a Velencei-tavi Speciális Kutató-mentők Alapítvány vezetője már a szezon előtt kiemelte, hogy milyen veszélyes a vízibicikliről való ugrálás, több szempontból is.

- Minden évben van ebből probléma. Nagyon felelőtlenül tudják használni ezeket a járműveket az emberek. Úszni nem tudók is beleugrálnak a vízbe, gondolván, hogy majd megkapaszkodnak a bicikli oldalában. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor általában szintén felhevült testtel, hűbelebalázs módjára mártóznak meg. Először meg kell mártózni, azonosulni kell a víz hőfokával, és amikor már megszokta a testünk, utána szabad ugrálni, természetesen, ha a vízmélység engedi. Nehéz megállapítani, hogy az adott helyen éppen milyen mély a víz, mégis sokszor fordul elő, hogy tájékozódás nélkül ugranak fejest, ha pedig sekély a víz, sajnos tudjuk, mi a vége a történetnek… A vízibicikli egyébként már önmagában is veszélyes jelenség, hiszen a strand területén a bójákon belül használják azokat, amit nem lenne szabad. Sajnos a kölcsönzők elfelejtik nyomatékosan figyelmeztetni a bérlőket, hogy jogszabály tiltja a használatát a strandokon.

Nem győzzük tehát hangsúlyozni, hogy legyen szó, akár a Balatonról, akár a Velencei-tóról, ezer veszély leselkedik ránk, de tehetünk azért, hogy mindenki hazaérjen, és lehetőleg jó élményekkel! Figyeljünk oda egymásra, és figyelmeztessük társainkat, hogy felhevült testtel ne ugorjunk a hideg vízbe, mert a balatoni tragédiának nem szabadna megismétlődnie!

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ne-olyan-hevesen-ezek-a-veszelyek-leselkedhetnek-rank-egy-artatlannak-tuno-strandolas-soran-4965028/

Az egyre nagyobb számban megjelenő vitorlások, szörfösök és egyéb vízi sportot kedvelők, valamint fürdőzők a rendőrségnek a munkáját és felelősségét is növelik.

A balesetek elkerülése érdekében érdemes ismernünk az érvényben lévő jogszabályokat, mielőtt vízre szállunk. A Rendőrség honlapján szedte pontokba a fontos tudnivalókat:

  • Amennyiben a gépi meghajtású, vagy vitorlával hajtott vízi jármű testhossza a 6,2 métert, illetve a motorteljesítménye a 4 kilowattot (Velencei-tó esetében csak elektromos meghajtás), vagy névleges vitorlafelülete a 10 négyzetmétert (vitorlás csónak) meghaladja, az csak vezetői engedéllyel vezethető.
  • A vitorlával hajtott, és nem gépi meghajtású csónakot a 14. életévét betöltött, úszni tudó, a vezetésben kellő gyakorlattal rendelkező személy vezetheti, aki ismeri a vízi közlekedési szabályokat és az adott vízterület sajátosságait.
  • A vezetői engedélyhez nem kötött, gépi meghajtású csónakot 17. életévét betöltött személy vezethet.
  • Ha több személy tartózkodik a csónakban, indulás előtt 16 éven felüli vezetőt kell kijelölni.
  • A vezető felelős a vízi járműben tartózkodó személyek és a vízi jármű biztonságáért, a vízi közlekedés szabályainak megtartásáért.
  • A csónakban tartózkodó, úszni nem tudó, és a 14 éven aluli személyek kötelesek mentő mellényt viselni!
  • A csónakból indulás előtt ki kell merni a vizet.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!