Frissen Fejérből

2021.05.06. 16:20

Közel másfél milliárdot csalt el három férfi fiktív számlákkal és adócsalással

Fejér Megyei Főügyészség

A Fejér Megyei Főügyészség minősített költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indítványt tett azon szervezet három tagjának a letartóztatására, amely a gyanú szerint valós gazdasági eseményekhez nem köthető számlákat állított ki azért, hogy a számlabefogadó cégek jogosulatlan adólevonási tevékenységét biztosítsa általános forgalmi adó adónemben, továbbá a foglalkoztatottak utáni járulékokat nem fizette be, amellyel az állami költségvetésnek mintegy 1.400.000.000,- Ft vagyoni hátrányt okozott.

A nyomozás adatai szerint a bűnszervezet 2018. január 1-jétől a gyanúsítottak egyikének irányításával többszintű céghálózati formában jött létre azért, hogy az alsóbb szintén elhelyezkedő gazdasági társaságok felhasználásával a felső szinten működő tényleges tevékenységet végző cégek részére fiktív számlákat állítson ki azért, hogy biztosítsa a számlabefogadó cégek jogosulatlan adólevonási tevékenységét általános forgalmi adóra vonatkozóan. A szervezet a cégek közötti színlelt ügyletekkel az általuk foglalkoztatott vagyonőrök munkabérei után felmerülő járulékokat sem fizette be. A számlákat jellemzően őrző-védő tevékenységre, illetve közúti áruszállításra állították ki. A befogadott fiktív számlák alapján jogosulatlanul levont általános forgalmi adó, valamint a gazdasági társaságokba bejelentett foglalkoztatottak után bevallott, de meg nem fizetett adók és járulékok összege összesen mintegy 1.400.000.000,- Ft volt.

A nyomozó hatóság a bűnös vagyon elvonása érdekében 500.000.000 millió forint értékben rendelt el lefoglalást, illetve zár alá vételt.

A bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és törvényi fenyegetettségére figyelemmel, amely 5 évtől 25 évig terjedő szabadságvesztés, alaposan lehet tartani a gyanúsítottak szökésétől, elrejtőzésétől, valamint az elkövetés folyamatos, huzamos idejű voltára tekintettel a bűnismétlés veszélye is fennáll. Megalapozottan lehet tartani továbbá attól, hogy a gyanúsítottak a bűntársakkal fennálló, részben rokoni, részben a bűnszervezeti elkövetés miatt kialakult kapcsolatokra figyelemmel a bizonyítást veszélyeztetnék.

A Székesfehérvári Járásbíróság a minősített költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult ügyben mindhárom gyanúsított letartóztatását elrendelte, a döntés ellen a gyanúsítottak fellebbezést jelentettek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!