Paradicsom mutatóba

2017.11.23. 09:00

Főként az őszre jellemző árukat kínálják a vásárlóknak a fehérvári piacon

Szerda reggel és délelőtt a megszokott mederben folyt az élet a székesfehérvári piacon, ahol némi paradicsom, paprika és spenót mellett főként az őszre jellemző zöldségeket és gyümölcsöket kínálták az árusok.

Borsányi Bea

Birsalmát több árus is kínált

Fotó: Borsányi Bea

Az egyik legnagyobb választék sütőtökből mutatkozott, viszont akik szeretnék előre megvásárolni a karácsonyi bejgli hozzávalóit, azok már megtalálják a pucolt diót is több helyen a kínálatban.

Javában tart még a körte szezonja, ennek ellenére jó magyar körtét csak egyetlen helyen láttunk. Krisó Györgyné húsz éve jár a fehérvári piacra, Kiskőrösről hozza a Kiffer körtéjét. – Magyarországon is régen termesztik ezt a fajtát – magyarázza az árus. – Nagyapáink idejében az árpával és a búzával együtt került fel a padlásra még zölden, hogy aztán idővel szépen megsárguljon, megérjen. Gyerekkoromban én is mindig nagy izgalommal kerestem a zsákok közé rejtett körtét, vajon lehet-e már enni? Még ma is hallom nagyanyám hangját, ahogy azt kérdezi: már megint a padláson turkáltatok? Ami az ízét illeti, pikáns, zamatos körtefajta, de nem annyira édes, mint a Vilmos körte. A hagyományos felhasználási módok mellett ezért kiválóan használható húsok mellé köretnek, vagy együtt is süthető a tepsiben a hússal. – A tavaszi fagyok minket nem sújtottak, kiváló termésünk volt az idén, nagyjából kétszer annyit szedtünk, mint szoktunk – folytatta Krisó Györgyné. – Több, mint kétezer fánk van a kertészetünkben, körte mellett termesztünk őszibarackot és szilvát is. Ezeknek már lement a szezonja, így most a körtét árulom. Minden nap itt vagyok nyitástól zárásig. Nem panaszkodom, hiszen két évtizede ide járok, de érezhető, hogy az elmúlt években visszaesett a piac forgalma. A szomszédos asztalnál Saci néni, akinél pucolt diót is látunk, azt mondja, az árak nem mentek fel a tavalyihoz képest, 2800-3000 forintot kérnek kilójáért.

Birsalmát több árus is kínált
Fotós: Borsányi Bea

Ha valaki ennél olcsóbban adja, attól gyorsan elviszik. Érdemes tehát időben kimenni a piacra: ki korán kel, olcsóbb diót lel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában