Mezőgazdaság

2017.10.19. 11:00

Szántanak, vetnek, betakarítanak – Eltérő hozamokkal fizet a kukorica

Torlódnak a mezőgazdasági munkák a határban: egyszerre ad tennivalót a gazdáknak a betakarítás, a magágy készítés, a vetés és a mélyszántás.

Dávid Erzsébet

A megyében a vetésterület több mint egyharmadáról már betakarították a kukoricát; a termés minősége jó, de a termésből tonnákat „vitt el” a kedvezőtlen időjárás

A nagyobb területen termesztett őszi érésű növények közül a napraforgó betakarítása már befejeződött. A termés mennyiségével ki lehet egyezni, de a növény olajtartalma alacsonyabb lett az átlagosnál. Felszedték már a burgonyagumókat, magtárban van a kukoricatermés több mint egyharmada, a tároló helyekre került a cukorrépa 36 százaléka, s utolsó harmadába érkezett a szója aratása. Elvetették az őszi árpa felét, a búza 14 százalékát, a rozs és a tritikálé negyedét, s készen van az ősziek magágyának több mint fele – tudtuk meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökétől.

Kiss Norbert Ivó elmondta: a múlt hét végéig a kukorica vetésterület 33 százalékáról már betakarították a termést. A minőséggel kapcsolatban nem lehet okuk panaszra a gazdáknak, de a termés mennyiségét igen csak kedvezőtlenül befolyásolta a nyári csapadékhiány. Az eddigi eredmények szerint 6, 26 tonna a hektáronkénti megyei átlaghozam, ami nem csak a megyén, de egyetlen gazdaságon belül is nagyon eltérő.

A megyében a vetésterület több mint egyharmadáról már betakarították a kukoricát; a termés minősége jó, de a termésből tonnákat „vitt el” a kedvezőtlen időjárás

A székesfehérvári Aranybullánál például a hektáronkénti 4 tonnától 9 tonnáig változnak a termésátlagok. Ott, ahol valamivel több csapadékot kapott a terület, jobban, ahol kevesebbet, rosszabbul fizetett a takarmánynövény. Szabó Gábor növénytermesztési ágazatvezető szerint náluk is tonnákat vitt el a termésből a csapadékhiány, az egyenlőtlenül eloszlott égi áldás. Az utóbbi napok száraz időjárását igyekeztek maximálisan kihasználni a mezőgazdasági nagyüzemben, s péntek estére be tudták fejezni a mintegy 600 hektárnyi kukorica aratását. A csapadékmentes, meleg időnek köszönhetően a kezdeti 20 százalékról a betakarítás utolsó napjaira 17-18 százalékra csökkent a szemek nedvességtartalma. Ezzel a vízmennyiséggel még szárításra szorul ugyan a kukorica, de a termesztési költségeket nem a szárító működtetése, hanem a gázolaj árának október elsejei felemelése növeli meg jelentősen. A munkák dömpingjében reggeltől estig menni kell a gépeknek, ezért ebben az időszakban még csak lehetőség sem kínálkozik a megdrágult üzemanyaggal való takarékosságra. A gazdaságban egyébként már földbe került az őszi árpa vetőmagja, most a búzát vetik. A terület nagy részére a jól bevált hazai fajták vetőmagja kerül, de kisebb területen néhány külföldi kenyérgabonát is kipróbálnak – mondta a növénytermesztési ágazatvezető.

Szabó Gábor látható
Fotós: Borbély Béla

A megyei átlagnál nem jobbak országosan sem a kukorica átlaghozamai. Mint Marton L. Csaba, az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója, osztályvezető elmondta, a kedvezőbbre fordult időjárást, már nem tudta hasznosítani a takarmánynövény, nem volt pozitív hatással a fejlődésére. A termésátlagok országosan is nagyon eltérők: ahol több volt a csapadék, ott jobbak a hozamok, ahol kevesebb, ott gyengébb lett a termés. A betakarítás eddigi eredménye szerint az országos átlag 6,3 tonna hektáronként.

Az viszont kedvező hír, hogy jó a takarmánynövény minősége, s a különféle fertőzések is elkerülték a kukoricatáblákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában