Új felvételizők

2018.07.18. 20:00

Szeptemberben jönnek az új hallgatók – Indul az albérletvadászat

Közeleg a július 25-e és vele a felvételi ponthatárok kihirdetése. Ezzel egyidejűleg megindul a mozgolódás egyetemisták és főiskolások körében, hogy ki, hol és mennyiért keres és talál magának albérletet.

Palocsai Jenő

A megyeszékhelyen a legtöbb lakás 60 négyzetméter körül mozog, amit bérlésre kínálnak

Fotó: Shutterstock

Budapesten a legmagasabbak az árak, hiszen ott van a legnagyobb kereslet is az efféle szálláshelyekre. Az elmúlt tíz évben megduplázódtak az árak, a kétmilliós nagyváros több kerületében. A statisztika azt mutatja, hogy a nagyobb gócpontok az egyetemi és főiskolai kampuszok környékén alakulnak ki. Egy frissen készített körképéből az derül ki, hogy egy egyszobás lakás bérleti díja, átlagosan 96 ezer forint a fővárosban. Ehhez képest a vidéki nagyvárosokban átlagosan 73 ezer forint egy lakás.

Az általánosan igaz, hogy nagyban mozdítja el az árakat a tömegközlekedés, léte és minősége, illetve a bűnözési adatok. A gyermekeiktől megváló szülők a békésebb helyeket keresik.

Székesfehérváron és Dunaújvárosban, az egyszobás lakások száma meglehetősen kevés. De a lakásárak itt is mozgásban vannak. A megyeszékhelyen a legtöbb lakás, amit bérlőknek ajánlanak fel, 60 négyzetméter körüli. Ezeket a klasszikus panelokat 75-90 ezer forint között lehet kivenni. Az átlag adatokat befolyásolja néhány kirívó eset, mikor 200 ezer forintot kérnek egy Palotai út melletti panelért. Annyi biztos, hogy a téglaházban kivehető lakások albérleti díja lényegesen magasabb, akár másfélszerese a panelnek.

Dunaújvárosban hasonló a helyzet. Bár kisebb város, de mégsem maradnak el az árak a fehérváron tapasztaltaktól. Persze, ahogy mindenhol, úgy itt sem mindegy, az ingatlan elhelyezkedése. A Csillagdombon magasabbak, a Római városrészben alacsonyabbak az árak. De itt is befolyásolják az adatokat azok a 75m2-es lakások, amiket 190 ezerért kínálnak.

A megyeszékhelyen a legtöbb lakás 60 négyzetméter körül mozog, amit bérlésre kínálnak
Fotó: Shutterstock

A magas árak és egyéb költségek miatt gyakran döntenek úgy a fiatalok, hogy hallgatótársaikkal közösen vesznek ki lakást. Ők a 2-3 szobás lakásokat keresik. Ha együtt veszik ki hárman, akkor a már említett árak háromfele oszlanak. Ha valaki egyedül vesz ki egy szobát, az ott lakó tulajdonostól, az a legdrágább, hiszen ott 40, de akár 50 ezer forintot is elkérnek, csak a szobáért. Ez csak Székesfehérvárra igaz, mert Dunaújváros hallgatóinak zöme a Kerpely Antal Kollégium lakója, ahol háromcsillagos szállodai ellátást kapnak a hallgatók. Az államilag finanszírozott diákok 15, az önköltségen tanulók 28 ezer forintot fizetnek havonta. Plusz költség nincs, takarító van. Az első éves, állami ösztöndíjasok, 10 hónapon át, 5100 forintot fizetnek a szállásért, havonta.

Székesfehérváron, az elmúlt 5 évben, az átlag négyzetméter ár 190 198 forintról 331 775 forintra nőtt. A bűnesetek száma, a folyamatosan csökkenő népesség arányában több, mint 6%.

Dunaújvárosban, ugyanezen öt év adatait figyelve, az átlag négyzetméter ár 129 284 forintról 195 510 forintra nőtt. A bűnesetek száma az itt is csökkenő népesség arányában több, mint 4%.

Mivel a bérleti díjak gyakran azonos vagy nagyobb összeggel terhelik a családi kasszát, mint egy lakásra felvett hitel törlesztőrészletei, érdemes lehet lakást vásárolni bérlés helyett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában