Csökkent az ingatlanok ára

2024.02.20. 14:00

Egy szabadbattyáni villáért 778 millió forintot kérnek

Az elmúlt egy évben jelentősen csökkent az ingatlanok ára, beleértve megyénket is, amelynek ingatlanpiaca a 11. legnagyobb a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában.

Déri Brenda

Illusztráció!

Forrás: pexels.com

Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak csökkentették az árát Magyarországon az otpotthon.hu adatai szerint. Az árcsökkenés ezekben az esetekben átlagosan 10,5 százalékos volt. 

Mint az elemzésből kiderül megyénkben 2023-ban összesen 9153 ingatlanhirdetést adtak fel az otpotthon.hu ingatlankeresőn, amivel méretét tekintve – Budapesten kívüli – a 11. legnagyobb ingatlanpiacnak számított a vármegyék rangsorában. 2024-ben viszont már a 10. legdinamikusabb piac Fejéré a vármegyék rangsorában.

A 2024-es négyzetméterárak tekintetében a házaknál határozott áresést, a lakásoknál 2-3 százalékos növekedést tapasztaltak a vármegyében eddig feladott ingatlanhirdetések alapján.

– Magyarországon – Budapestet leszámítva – 2023-ban átlagosan 467,5 ezer forint volt a családi házak négyzetméterára, míg a lakásoknál átlagosan 682,7 ezer forintot kértek négyzetméterenként. Ugyanebben az időszakban Fejér vármegyében átlagosan 516,7 ezer forintos négyzetméteráron hirdetették a családi házakat megvételre, míg a lakásoknál 618,1 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár. Tehát a Fejér vármegyei családi házakat átlagosan 10 százalékkal magasabb áron hirdették, mint máshol az országban. A múlt esztendőben a Fejér vármegyei családi házak négyzetméterára több mint 12 százalékkal nőtt: a januári átlagos 506 ezer forintról december végére átlagosan 568 ezer forintra – derül ki a közleményből. 

Az eladó lakásoknál viszont minimális árcsökkenést tapasztaltak, míg tavaly januárban 631,2 ezer forintos négyzetméterár volt, addig ugyanezen év decemberére ez lekúszott 629,3 ezer forintra.

Ami a házhirdetéseket illeti, esetükben 34,1 százalékban csökkentettek árat az eredetihez képest, 2,4 százalékban pedig emelték. Az árat módosítók körében az árcsökkenés átlagosan 12,3 százalékos, az emelés viszont 17,1 százalékos. A háztulajdonosok 63,5 százaléka egyáltalán nem emelt és nem is csökkentett árat. 

A lakástulajdonosok 31,2 százaléka csökkentette, és 4,3 százalék emelte az árakat. Így ebben a szektorban a csökkenés 10,2 százalékos volt, az emelés pedig átlagosan 12,8 százalékos. 

Érdekesség még, hogy a megyében a legtöbb lakáshirdetést Székesfehérváron adták fel, amit Dunaújváros, Gárdony, Velence és Bicske követett 2023-ban. 2024 januárjában a megyeszékhely és Dunaújváros után Ercsiben adták fel a legtöbb ingatlanhirdetést.

A fent említett ingatlanhirdetési portálon a legdrágább eladó ingatlan egy szabadbattyáni 13 szobás villa, amelyet egy 2,7 hektáros birtok vesz körbe. Az ingatlanért 778 millió forintot kér a tulajdonosa. Említenek egy négyszobás családi házat  Velencén, amelyért 320 millió forintot szeretne kapni az eladó, így 2 064 516 forintos négyzetméterárra jön ki az ingatlan. A legdrágább, nem lakáscélú ingatlan, amire felhívják a figyelmet Martonvásáron, az M7-es autópályánál van, ahol 1,9 milliárd forintért hirdetnek egy új építésű csarnokot. 

A Ludwig&Mayer ugyanakkor szerkesztőségünknek jelezte, az ugyancsak eladósorban levő sárszentmihályi kastély lehet a vármegyei dobogó legmagasabb fokán, amelynek értéke közel 2 milliárd forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában