Az Ikarus új innovációja

2023.11.28. 14:38

Úttörő elektromos autóbusz projekt zárult le sikeresen Székesfehérváron (videó)

Újabb jelentős lépés történt a fenntartható közlekedés felé: az Ikarus Járműtechnika Kft. és az Óbudai Egyetem közös K+F projektje zárult sikeresen. A kollaboráció célja egy új generációs elektromos autóbusz alvázcsalád kifejlesztése volt, amely nem csak hazai, hanem nemzetközi piacon is megállja a helyét.

Hajdú Marianna

Fotó: ÖKK

A projekt egy olyan program támogatásával jött létre, amely egyedülálló innovációkat hozott az autóbuszgyártás terén. A fejlesztés célja egy olyan elektromos meghajtású, önállóan értékesíthető autóbusz alvázcsalád létrehozása, amely az intelligens szervizképesség mellett önjáró képességekkel is rendelkezik.

A projekt bemutatóján részt vett Mészáros Attila, Székesfehérvár város alpolgármestere, Semperger Sándor, az Óbudai Egyetem egyetemi docense, az IKARUS és partner vállalatainak vezetői – Fehér Roland  az Ikarus Járműtechnika Kft. ügyvezető igazgatója, Somorai Krisztián az Ikarus Electric Zrt. vezérigazgatója és Sipos Zoltán az Electrobus Europe Zrt. cégvezetője, valamint Fülöp-Král Nóra, a Műszertechnika Holding Zrt. vezérigazgatója. Moór Gyula, fejlesztésvezető főmérnök, a projekt felelős vezetője a tervezés és a megvalósítás részleteibe is beavatta a jelenlévő érdeklődőket.

A fejlesztés során két prototípus alváz készült el: egy normál és egy csökkentett tengelytávú változat, valamint egy 12 méteres teljes jármű. Ezek a prototípusok a legmodernebb elektromos meghajtási és biztonsági technológiákat, amelyek tartalmazzák a telemetriás rendszereket és az utasbiztonságot fokozó elemeket.

Ez a fejlesztés nem csak a zöld közlekedés iránti elkötelezettséget jelzi, hogy az IKARUS az Óbudai Egyetem részéről, hanem új lehetőségeket nyit a magyar és európai piacon. A projekt bemutatója egy látványos esemény volt, ahol a résztvevők az E120-as Ikarus autóbusszal utazhattak egy szerelőcsarnokig, ahol személyesen is megtekinthették az alváz prototípusokat.

Mészáros Attila almester köszöntőjében kiemelte Székesfehérvár polgárainak elkötelezettségét az Ikarus iránt, és reményét fejezte ki, hogy a város buszparkja tovább bővül az Ikarus által gyártott járművekkel.

A projekt zárása egy fontos mérföldkövet jelent a magyar járműipar számára, és egy világos üzenetet küld a fenntartható és innovatív közlekedési megoldások felé tett előrelépésről. Az Ikarus és az Óbudai Egyetem továbbra is elkötelezett a zöld közlekedési megoldások fejlesztése és az innováció iránt, ígéretes jövőt sejtet a hazai és nemzetközi közlekedési piacon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában