Frissen Fejérből

2023.10.17. 15:35

Krausz Ferenc, a Nobel-díjas móri fizikus teljesítette egy fiatal vasváris álmát

Hétfő este adtak díszvacsorát a két magyar Nobel-díjas tudós tiszteletére a Pesti Vigadóban.

Szanyi-Nagy Judit

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus (b) az idei magyar Nobel-díjasok tiszteletére rendezett díszvacsorán a Pesti Vigadóban október 16-án. Mellette Szabó-Takács Zétény, aki fizikusnak készül, és Krausz Ferenc a példaképe

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

– Magyarország két nagyszerű magyar elme világraszóló sikerét ünnepli – kezdte méltatását Novák Katalin köztársasági elnök az MTI beszámolója alapján, hozzátéve: – Vágyunk a pillanatokra, amikor átérezhetjük a magyar nemzet mindenek felett való, magától értetődő összetartozását, és ilyen a mostani pillanat is.

Karikó Katalin biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus az idei orvosi-élettani Nobel-díjat kapja az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért. Krausz Ferenc magyar fizikus Pierre Agostini, az Egyesült Államokban tanító francia fizikus és Anne L'Huillier, a Svédországban dolgozó, szintén francia fizikus társaságában kapta meg az idei fizikai Nobel-díjat az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért.

Krausz Ferenc – az MTI tudósítása szerint – a díszvacsorán kiemelte: a magyar emberek átlagéletkora öt-hat évvel alacsonyabb, mint az EU-átlag, amelynek hatása behúzott kézifékhez hasonlítható a magyar társadalom számára. "Eddig nem volt olyan diagnosztikai eljárás, amely korai észlelést, megbízható védelmet nyújtott volna a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, az anyagcsere-zavarok ellen, emellett megfizethető is. Azt reméljük, hogy találtunk egy eljárást, amely képes lehet ezeket a feltételeket kielégíteni. Miniszterelnök úr és a kormány támogatásának köszönhetően 2019-ben elkezdhettünk egy világviszonylatban is egyedülálló vizsgálatot Magyarországon, amelybe tízezer embert sikerült bevonni. Közülük kétezer esetében állapítottuk meg, hogy életmódváltásra van szükség, különben cukorbetegek lehetnek" – mondta Krausz Ferenc.

Az esemény egyik különleges pillanata az volt, amikor a tudós elmesélte, hogy e-mailt írt neki a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium egyik nyolcadik osztályos diákja, aki fizikusnak készül, ám erről eddig mindenki lebeszélte. A diák azt írta, a magyar fizikus Nobel-díja ezt a helyzetet gyökeresen megváltoztatta. Szabó-Takács Zétény levelében az is szerepelt: örülne, ha találkozni tudna a Nobel-díjas fizikussal, akiért bár külföldre nem, de az országon belül bárhová képes lenne elutazni. Így találkozhatott Krausz Ferenccel Budapesten október 16-án este a 14 éves fiatal, aki példaképének tartja az elismert tudóst.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában