Pákozd eddigi legnagyobb beruházását avatták fel

2023.10.03. 15:21

A gyermekek jelentik a nemzet jövőjét (galéria, videó)

Pákozd központjában egy korszerű, minden elvárásnak megfelelő bölcsőde épült fel a közelmúltban a Széchenyi 2020 program keretében, 674,39 millió forint európai uniós támogatás segítségével. Kedden délelőtt megtörtént az ünnepélyes átadás.

Tihanyi Tamás

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A Pipacsos Néptánccsoport utánpótlás korú tagjainak kedves hagyományőrző műsorát követően először Kardos Ádám, a nagyközség polgármestere lépett a mikrofonhoz.

– Eljött ez a nap is! – mondta örömmel a hangjában településvezető. – Azt gondolom, erre a létesítményre minden pákozdi büszke lehet, hiszen bátran mondhatjuk, eddigi legnagyobb beruházásunkon vagyunk túl. De miként jutottunk el idáig?

Kardos Ádám felidézte a hosszú utat, amit az elmúlt években meg kellett tenniük a megvalósítás felé tartva. Elmondta, hogy 2019-ben az új testület egy már elnyert pályázat birtokában gondolta újra a projektet, mert miután átnézték az eredeti tervdokumentációt, rájöttek, hogy az „több sebből vérzik”, műszaki problémákkal is találkoztak. A képviselők úgy döntöttek, hogy a már elnyert 82 millió forintot visszaadják, egy másik kiírást pályáznak meg, amely eredménnyel is járt, miközben megkezdődött az újratervezés folyamata, az új létesítmény helyének keresése. Végül egy romos házat vásárolt meg az önkormányzat, annak a helyén épült fel a bölcsőde.

Három csoportban összesen negyvenkét kisgyerek számára van megfelelő, minden igényt kielégítő, korszerű ellátást biztosító hely a település központi részén, valamint tizenegy munkahely jött létre. A bölcsőde közel hatszáz négyzetméter alapterületű, három csoportszobával, tálalókonyhával, tornaszobával rendelkezik. Az önkormányzat megrendelésére az épületet úgy alakították ki, hogy a legkorszerűbb energetikai előírásoknak is megfeleljen. A létesítményt egy teljesen új nyomvonalú úton lehet megközelíteni, a parkolóban pedig töltőberendezés várja az elektromos autóval érkező szülőket.

– Pákozd és Pannónia szíve a jövőért dobban, azért a jövőért, amelynek zálogát az itt lévő, és itt is maradó apró gyerekek jelentik – mondta ünnepi beszédében Tessely Zoltán országgyűlési képviselő. Pákozdon a történelmi múlt kötelez, tette hozzá, majd felidézte a nagyközség évszázadainak legfontosabb állomásait, majd az elmúlt öt esztendő fejlődésének mérföldköveit nevezte meg. Utak, járdák épültek, felújították a Seregélyes felé vezető műutat, megújult a szennyvíz és a felszíni csapadékvíz elvezető rendszer, a háziorvosi és a fogorvosi rendelő, közterületfigyelő kamerákat építettek ki, a közösség számára fontos gépeket vásároltak, játszóterek létesültek. Bővül az ipari park, ahol többek között a Baptista Szeretetszolgálat új logisztikai központja is helyet kapott. Megszépültek az emlékhelyek.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

– Különös fontossága és jelentősége van annak, hogy Magyarország kormánya olyan családbarát programot követ, amely újra a gyermekeket, a gyermekvállalást helyezi központba. A családbarát fordulat azokat támogatja, akik a család ősi szentségét kívánják megőrizni, és többek között a biztos otthonteremtés támogatásával segíti, hogy meg is szülessenek azok a gyerekek, akikre a szüleik vágynak. Az eredmény itt Pákozdon kézzel fogható – jelentette ki Tessely Zoltán, majd gratulált az önkormányzatnak ahhoz, hogy saját erőből közel százmillió forintot volt képes fordítani a beruházás megvalósítására az út aszfaltozásával, a Bella-patak medrének burkolásával és a közműfejlesztéssel.

A honatya az elismerése mellé hozzátette, képviselősége idején talán nem is találkozott még gördülékenyebben lebonyolított beruházással, olyannal, mint amilyen a pákozdi volt.

– Pannónia szívében és Pákozdon hálás problémákkal küzdenek a népességgyarapodás után – kezdte beszédét Molnár Krisztián, a vármegye közgyűlésének elnöke. – A kétezres évek elejétől lélekszámát mára megduplázta a település, és ami még fontosabb az egyszerű létszámnövekedésen túl, az a tény, hogy ez a növekedés egyben fiatalodással járt. Hiszem, hogy a magyar nemzet jövője a gyermekekben van. Nem a migráció, nem a bevándorlás  oldja meg a népesedés problémáját, hanem az, ha egyre több magyar gyermek születik.

A projekt kapcsán Molnár Krisztián megjegyezte, voltak nehéz pillanatok, jelentkeztek problémák, de az országgyűlési képviselő segítségével ezeket sikerült megoldani. Majd a kivitelezést és a tervezést végző cégek ügyvezetőit, Halenár István és Horváth Bálint munkáját, valamint Halmai Tibor szakmai segítségét dicsérte.

– Egy 21. századi, korszerű intézmény készült el – folytatta Molnár Krisztián. – Méltán lehetnek rá büszkék a pákozdiak, hiszen a gyermekek jó helyre kerülnek. Ha a számokat nézzük, most 674 és félmillió forintról beszélünk, de ez a testület sikeresen lezárta már azt az óvoda pályázatot is, amelynek végösszege szintén meghaladja már a félmilliárd forintot. Tehát ez a két fejlesztés összességében több mint egymilliárd forintot jelent a pákozdi gyerekek számára. Ez egy nagyobb lélekszámú település esetében is példás összeg volna, ám a nehéz gazdasági az uniós környezet ellenére sem áll meg a település fejlődése – ígérte a vármegye közgyűlésének elnöke arra utalva, hogy jelenleg is két projekt elbírálása van folyamatban.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Az első három kislány és három kisfiú előző nap már megérkezett az új intézménybe.

– Ha visszatekintek tizenöt hónappal korábbra, amikor az alapkövet helyeztük el, azt hiszem, erre a pillanatra várt mindenki – mondta Polyák Tiborné Andrienn, a Pákozdi Nyitnikék Óvoda és Bölcsőde vezetője. – Tegnap késő délután egy kolléganőmmel az intézmény folyosójának falára egy fát festettünk fel. Kitaláltam, hogy legyen ez az Élet Fája, amit a majdan ide járó kisgyerekek tenyérlenyomatai éltetnek. Ma még kopár, de hétről hétre, hónapról hónapra és évről évre egyre több gyermek érkezik – és növekszik a fa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában