Visszatérés a világszínvonalhoz

2023.09.01. 09:30

Az Ikarus elektromos buszaival hódít Lengyelországban

Egykoron virágzó export piacra lép vissza az Ikarus, a legendás magyar buszgyártó. Az Electrobus Europe vezérigazgatója, Sipos Zoltán, és Szczecinek város polgármestere, Daniel Rak szerdán hivatalosan is bejelentették az Ikarus győzelmét a lengyel város elektromos buszokra kiírt pályázatán.

Hajdú Marianna

Fotó: Ikarus

Ezáltal a vállalat 11 hónapon belül öt darab, Magyarországon gyártott, tisztán elektromos hajtású Ikarus 120e autóbusszal gazdagítja Szczecinek tömegközlekedését.

Az Ikarus neve mindig is szinonimája volt a minőségnek és az újításoknak a buszgyártás terén. Az Electrobus Europe és az Ikarus most egy olyan fontos mérföldkőhöz érkezett, ahol a lengyelországi Szczecinek városa lehetőséget biztosít a magyar vállalatnak arra, hogy ismét felfedezze a nemzetközi piacot. A tegnapi aláírás révén Szczecinek városa elkötelezte magát az Ikarus elektromos buszai mellett, és az Electrobus Europe vállalat 11 hónapon belül leszállítja a város számára az öt darab, Magyarországon gyártott Ikarus 120e típusú elektromos autóbuszt.

A lengyel város kiváló példát mutat a fenntartható tömegközlekedés népszerűsítésére és a zöldítésre. Szczecinek városban mindenki számára ingyenes a tömegközlekedés, ami drámaian növeli az emberek számát, akik a tömegközlekedést választják. A város a már elérhető 10 elektromos buszállományát is kibővíti az Ikarus zéró emissziós buszaival, ezzel tovább csökkentve a környezetre gyakorolt ​​káros hatást.

Az új Ikarus 120e elektromos autóbuszok 12 méteres hosszal és 86 utas befogadására alkalmas kialakítással rendelkeznek. A járművek teljes hosszában alacsonypadlós kivitelűek, és 3 ajtóval felszereltek, 27+2 utasüléssel. Az autóbuszokat egy modern és biztonságos, 314 kWh összkapacitású vasfoszfát (LFP) vontatási akkumulátor csomaggal szerelték fel, amely párosul egy jelentős energiahatékonysággal, akár 350 km-es hatótávot is lehetővé téve. Ennek eredményeként az egész nap folyamatosan képes üzemelni anélkül, hogy tölteni kellene őket. A lengyel EkoEnergetyka vállalat lesz felelős a nyertes buszok töltőberendezéseinek biztosításáért.

Az új Ikarus elektromos autóbuszok sofőrkabinja a helyi elvárásoknak megfelelően lesz kialakítva, míg a járművek felszereltsége magában foglalja az alapvető wifit és USB-töltőaljzatokat az utazóközönség számára, valamint a mozgássérültek számára is kialakított utazási lehetőségeket. Mint az e-car.hu oldalán olvashatjuk, Sipos Zoltán, az Electrobus Europe ügyvezető igazgatója, örömmel nyilatkozott az esemény kapcsán: 

"Igazi mérföldkő ez a nap az Ikarus és az Electrobus életében is! Büszke vagyok rá, hogy közel 3 évtized után ismét lesznek új Ikarus buszok a lengyel utakon. Személy szerint pedig külön örülök annak, hogy együttműködésünkkel támogathatjuk a várost a zöld tömegközlekedésért tett példamutató törekvéseiben. Kétségtelenül egy új fejezet nyílt az Ikarus életében. Ez a szerződés a legpozitívabb visszajelzést és egy üzenetet a piacnak: az Ikarus újra készen áll a nemzetközi terjeszkedésre."


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában