A Magyarok Kenyere

2023.07.27. 07:00

Aratás után búzaöntés - ünnepeltek Alapon (galéria)

„Ahogy a 15 millió búzaszem lisztté őrölve a kenyérben válik eggyé, úgy válik egységes nemzetté a 15 millió magyar az egész világon” – ez a mottója annak a programnak, melynek búzaösszeöntési ünnepségén köszöntötték az idén 30 éves Alapi Gazdakört is.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Fejér vármegyei búzaösszeöntési ünnepségére került sor szerdán Alapon, az Arany János Művelődési Otthonban. Az eseményen egyúttal az Alapi Gazdakör fennállásának 30 éves jubileumát is megünnepelték. A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program a határon inneni és túli magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása – hangzott el az ünnepségen. Az augusztus 20-ához kötődő rendezvényből egész éven átívelő programsorozattá vált. Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyarlakta településeiről ajánlanak fel búzát gazdálkodók, magyar gyermekeket, családokat segítő szervezeteknek, határon innen és túl. A nehézségek, az évszázadok óta nem látott szárazság ellenére a magyar gazdatársadalom helytállt és jeleskedett szolidaritásból amellett, hogy krízishelyzetben is biztosította a zökkenőmentes élelmiszer ellátást - az adakozó kedvük nem lankadt. A kezdeményezés megbecsültségét jelzi, hogy példaértékű nemzetegyesítő szolgálatáért a programot 2018-ban Magyar Örökség-díjjal tüntették ki, továbbá 2022-ben a támogatott szervezetekből elnyerte az Aranybölcső támogatói, valamint Az év támogatója elismeréseket. A rendezvény mottója: „Ahogy a 15 millió búzaszem lisztté őrölve a kenyérben válik eggyé, úgy válik egységes nemzetté a 15 millió magyar az egész világon.”

Képgaléria: a kép bal alsó ikonjára kattintva további fotók érhetők el

Az ünnepség és ünnepi közgyűlés helyszíne is szimbolikus: az alapi művelődési ház ugyanis régen malomépület volt – a legjobb helyszín tehát, melyet erre az alkalomra a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Vármegyei Szervezete, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyarok Kenyere Alapítvány választhatott.

Suplicz Attila, az Alapi Gazdakör elnöke így fogalmazott: nincs magyar jövő magyar vidék nélkül.

- Az elmúlt 11 évben hozzájárultunk adományainkkal a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem programhoz, melyet ezután is támogatni fogunk – ígérte a születésnapos civil szervezet elnöke. Kiss Norbert Ivó, a Fejér Vármegyei Gazdakörök Szövetségének elnöke a program kapcsán hozzátette: 2022-ben Fejérben négy gyűjtőponton 23 tonna búza gyűlt össze, az adományokból 14 karitatív szervezet részesült.

- Célunk, hogy idén is hasonló mennyiségű adományt gyűjtsünk össze – tette hozzá.

Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős országos alelnöke rámutatott: a gazda mindig segít, ő az, aki a vidéket régen és ma is összetartja.

- Az ő verejtéke kenyérré formálódik, ott van a földeken… Sír a szeme, ha aszály van és örül, amikor adni tud – fogalmazott és reményét fejezte ki: a jövő generációjának is átadhatók ezek az értékek.

Petrin László, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója megköszönte a támogatóknak és a gyűjtőknek egyaránt a munkát, melyet a programba fektettek és köszöntötte a jubiláló Alapi Gazdakört. Pálffy Károly, a Fejér Vármegyei Önkormányzat alelnöke kiemelte: Fejér azon részén található Alap, ahol az ország legjobb termőföldjei vannak.

- Az itt élő Fejér vármegyei gazdák mindannyian gondos gazdák, akik teszik a dolgukat, sokszor láthatatlanul – mutatott rá és megköszönte munkájukat. Varga Gábor országgyűlési képviselő a búza verejtékes nevelése, aratása, feldolgozása kapcsán emlékezett meg az aratóünnepségekről, a búzához kapcsolódó, áthagyományozott jeles eseményekről. – Ahhoz, hogy ma Magyarország több mint ezer éves évfordulóját ünnepelhetjük, szorgos emberek évszázadokon átívelő munkája volt szükséges. Ezért ma ezen ősökre is emlékezünk.

Majd pedig a résztvevő szervezetek egy-egy zsáknyi alapi búzát öntöttek egybe, melyekre áldást adott a református és a katolikus egyház képviselője is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában