Összefogás a biztos ellátásért

2022.12.09. 17:00

Gyárak épülnek majd, hogy ellássák a térséget

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Masterplast Nyrt. és a Market Építő Zrt. A két meghatározó, hazai építőipari szereplő közös célja, hogy megerősítsék a magyar tulajdonú építőanyag-gyártást.

Palocsai Jenő

Forrás: Biró Éva

A két cég elsősorban a magyar és Közép-Kelet európai piacra kíván termelni kőzetgyapot hőszigetelő anyagokat, ám a közös munka nevében gyárak létesítését célozzák. Az építkezéseknél nagy az igény ezekre az anyagokra, különösen most, hogy az energia ilyen komoly kulcskérdés lett, ám hiába a kereslet, az utóbbi években fokozott ellátási nehézségekkel kellett szembe néznie a magyarországi piacon annak, aki ásványi hőszigetelő anyagokat akart vásárolni.

A Masterplast közleményéből kiderül: -A hőszigetelő anyagok iránti kereslet növekedése tovább mélyítette a hazai piac ellátási problémáit, és rávilágított a magyar tulajdonú gyártói háttér hiányának negatív hatásaira. Az energiaárak drasztikus növekedése, a kibontakozó európai energiaválság és az egyre sürgetőbb klímavédelmi kihívások előrevetítik a hazai piac ellátottságának és a magyar építőipari szereplők versenyképességének további romlását az ásványi hőszigetelőanyagok terén. Ezek folyamatos cselekvésre sarkallták a két jelentős magyar tulajdonú építőipari vállalatot, amely egy kölcsönösen előnyös üzleti megállapodás létrejöttében öltött formát.

A Masterplast és a Market azt rögzítették együttműködésükben, hogy a hazai és Közép-Kelet európai piaci igények ellátását biztosíthatják a változások és a Szerbiában vagy Magyarországon épülő új gyárak. Az ezzel kapcsolatos bejelentést egy ünnepélyes sajtóeseményen jelentette be az új társaság létrehozását a két, 50-50 százalékos tulajdoni aránnyal bíró cég. A Market, mint projektmenedzser és generálkivitelező, a Masterplast mint az építőanyag gyártás technológiai, termelésirányítási, valamint logisztikai és kereskedelmi tapasztalatával járul hozzá a közös sikerhez. Emellett nem titkolt szándékuk, hogy állami támogatási forrásokkal is terveznek a gyártási projektek megvalósításához, azok nemzetgazdasági stratégiai jelentősége miatt.

Az építőipari alapanyagok folyamatos hiánya, a drasztikus áremelkedés és a gyártóktól való kiszolgáltatottság ezen megállapodás megkötésével remélhetőleg kiküszöbölhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában