Aszály

2022.08.17. 10:49

Baljós üzenet és sürgető következmények - Korán kell kezdeni a szüretet a móri borvidéken

A növényvédelmi beavatkozások hetek óta feleslegessé váltak, mivel a szőlő a legtöbb helyen szenved a szárazság miatt. A hegyközség vezetése, követve az aszályos év megváltozott körülményeit, előre hozta a szüreti időpontokat is.

Palocsai Jenő

Forrás: Pexels

A Móri Borvidék Hegyközségének vezetője, Frey Szabolcs minden második héten tájékoztatja a szőlősgazdákat a szőlőt károsító betegségek megjelenéséről, illetve a bort adó növény nedveit szívó rovarok rajzásairól. A hegybíró legtöbbször a permetezési ciklusok rövidítésére szokta buzdítani a gazdákat, különösen, amikor felüti a fejét az Ezerjó és más borszőlők réme, a lisztharmat. Azonban, mint megtudtuk, a szárazság miatt már az ellen sem érdemes védekezni.

A szakember azt közölte: - A legtöbb fajtában megindult a zsendülés, az Irsai Olivér érésben van, hamarosan megkezdődnek a szüretek. Nagy kihívásnak érzem a szüret optimális időpontjának meghatározását, különösen mert nagyon heterogén a szőlő, még egy-egy táblán belül is. Az érettség foka, a szőlő paraméterei változatosak. Sajnos a szőlő beltartalmi értékeinek tekintetében nem sok jóra számíthatunk. Azt hiszem, jelentős kihívás előtt állnak a borászok, komolyan fel kell készülni a mustkezelésekre. Növényvédelmi szempontból továbbra is a szárazságot látom a legnagyobb problémának az ültetvényekben. Olyan mértékű vízhiányban szenvednek a borvidék ültetvényei, amit már-már katasztrofálisnak lehet nevezni. 

Mint megtudtuk, a Móri Borvidék Hegyközségének Választmánya augusztus 16-án tartott ülésén meghozta a döntést a szüreti időpontokat illetően. A vezetés fajtánként határozta meg a legkorábbi időpontokat, melyek a következőképpen alakulnak. Augusztus 17-től már szedhető az Irsai Olivér és a Zenit, és egy héttel később, augusztus 25-én lekerülhetnek a fürtök a Cserszegi fűszeres és a Rizlingszilváni tőkékről is. Az iskolakezdés napján lehet legkorábban elkezdeni a Chardonnay, a Generosa, a Királyleányka és a Leányka szüretelését, de ebbe a körbe tartozik az Ottonel muskotály, a Pinot blanc, a Sauvignon blanc, a Sárga muskotály, a Szürkebarát és a Tramini is. 

A borvidék kincse, az Ezerjó a szokásokhoz képest hetekkel korábban, már szeptember 6-án szedhető és vele jó pár közepesen későn érő fajta is, mint például a Zöldveltelini, vagy a kékszőlők jelentős része, köztük a Kékfrankos, a Merlot, a Pinot noir és a Syrah. A legkésőbb érő fajták, Olaszrizling, Rajnai rizling, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, melyek szürete októberben szokott történni, most már szeptember 13-án bekerülhetnek a puttonyba. 

Fontos tudni Mór, Pusztavám, Csókakő, Söréd, Csákberény és Zámoly szőlősgazdáinak, hogy az a borászati termék, ami a választmány által meghatározott szüret kezdési időpontja előtt szüretelt szőlőből készült, „Mór” névvel nem kaphat származási bizonyítványt és oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel (OM) nem hozható forgalomba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában