Pálinkamester

2022.06.05. 16:00

Nemcsak párlatkészítők, mérnökök is főznek

A párlatkészítők többsége folyamatosan fejlődik és nem kizárólag az egyre szaporodó tapasztalatok okán, hanem úgy is, hogy konferenciákra, versenyekre, továbbképzésekre, akár pálinkabírálói tanfolyamra jár.

Palocsai Jenő

Tanulmányi túrára is indulnak, hogy megismerjék a főzdéket, berendezéseket

Forrás: MW-archív

A csúcs az egyetemi képzésben megszerezhető Pálinkamester végzettség. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Pálinkamester szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szakot indít. Az intézmény az országban elsőként kínál felsőfokú, munka mellett elvégezhető, diplomával elismert oktatást a pálinkás szakemberek, illetve a pálinkakészítés iránt érdeklődők részére. 

Az egyetem honlapján felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy: A piaci igények figyelembevételével összeállított tanmenet segítségével a hallgatók elláthatják a pálinkakészítő üzemek szakmai és vezetői feladatait, vagy akár saját pálinkafőzdét menedzselhetnek. A pálinkamester szakmérnök és szaktanácsadó képzés összeállításánál fontos szempont az elmélet és gyakorlat összhangja, és hozzájárul a pálinkás szakma szakember-ellátottságának és szakmai presztízsének fejlesztéséhez. 

A képzés következő évfolyama 2022 szeptemberében indul és úgy épül fel, hogy a résztvevők magas szintű technológiai és műszaki felkészültséget, korszerű piaci, vállalkozási és jogi ismereteket is kapnak. Emellett betekintést nyernek a pálinkakultúrába, illetve felfedezhetik a pálinka és a gasztronómia, illetve a turizmus kapcsolatát. A jelentkezésnek meg kell történnie augusztus 15-ig, és ha sikeres felvételt nyert valaki, akkor szeptemberben kell jelentkeznie, ehhez nem kell semmi más, csak egy felsőfokú végzettséget tanúsító eredeti oklevél és egy igazolványkép. 

Az oktatás során érintett legfontosabb területek kiterjednek a pálinkakészítés technológiájára, műveleteire és berendezéseire, a pálinkaminőség-vizsgálatra és minősítésre, illetve bírálatra. De megtanítják a hallgatókat a nyersanyagismeretre, a különleges párlatok készítésére, a pálinkakultúrára, pálinkamarketingre és szakjogi, vállalkozási, pénzügyi, illetve kereskedelmi ismeretekre is. 

A mérnökjelöltek megismerhetnek híres pálinkamestereket, tapasztalt kereskedőket, neves étterem-tulajdonosokat és reklámszakembereket is. A gyakorlati oktatás résztvevői az Élelmiszer-tudományi és Technológiai Intézet kitűnően felszerelt laborjában és saját pálinkatanüzemében sajátíthatják el készségszinten az elméletben megtanultakat. Emellett az első három oktatási félévben tanulmányi túrára viszik a hallgatókat, hogy megismerhessék az elismert főzdéket, szakembereket. Az utolsó, negyedik félév fel­adata a szakdolgozat készítése, majd eljön az államvizsga ideje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában