Felkészülés a 2023–27-es időszakra

2022.02.24. 14:00

Agrárszakmai fórumot tartottak Bicskén a jövő változásairól

Az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) reformjának aktualitásai kapcsán tartott fórumot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárminisztérium. A találkozó kiemelt témái voltak a gazdálkodókat érintő jövőbeni változások, valamint a KAP stratégiai terve.

Héjj Vivien

Győrffy Balázs, az Agrárgazdasági Kamara elnöke és Papp Zsolt György vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A gazdák szakmai fórumát megelőző sajtótájékoztatón Tessely Zoltán országgyűlési képviselő az elmúlt évek eredményeit ismertette: – A Vidékfejlesztési programba a választókerületből benyújtott 637 pályázat közel fele, 298 sikeres volt, így 12 milliárd forint érkezett a választókerületbe. Kifizetési előlegkérelemből 313 darab érkezett, ebből a teljesített előlegkifizetés közel 4 milliárd forint. A programhoz kapcsolódóan szintén a vidék fejlesztését szolgálja a Magyar falu program, melyből a választókerületbe 358 sikeres pályázattal több mint 6 milliárd forint érkezett erre a 35 településre – idézte az országgyűlési képviselő.

 

– Érdemes Magyarországon az agráriumot górcső alá venni, hiszen egy olyan országról beszélünk, ahol 5 millió hektár termőföld áll művelés alatt, és mintegy 500 ezer embernek és ugyanennyi családnak jelenti a napi megélhetését – fogalmazott Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos elnöke. Kiemelte, Fejér területének 63 százaléka mezőgazdasági és további 12 százaléka erdőgazdasági művelés alatt áll. Arányaiban megyénk kifejezetten jelentős agrárpotenciállal rendelkező térség. Beszédében arra is kitért, egy olyan országban, ahol az agrár­gazdaság ennyire jelentős, a különböző uniós programokból rendelkezésre álló vagy rendelkezésre nem álló források kérdése meghatározó.

 

– Azt látjuk, egészen szép lehetőségeink lesznek, ugyanakkor komoly kihívásokkal kell szembenéznünk. A Közös Agrárpolitika két pillérből áll: az első a közvetlen kifizetések rendszere, ennek meghatározó része a területalapú támogatás. A másik a Vidékfejlesztési program. A kettő közti jelentős különbség, hogy az elsőhöz nem lehet, a másodikhoz kötelező hazai társfinanszírozást biztosítani. A kormány ennek mértékét tavaly 17,5 százalékról 80 százalékra emelte. Ez elképesztően magas összeg, nemcsak magyarországi, hanem uniós viszonylatban is. – magyarázta Győrffy.

A fórumon jelen lévő gazdálkodók megismerhették az uniós Közös Agrárpolitika lehetőségeit

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Papp Zsolt György vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, az Agrárminisztérium a jelenlegi átmeneti években lehetőséget biztosít minden ágazat számára a felkészülésre, a fejlődésre a felzárkózásra. Cél, hogy a 2023-tól induló új Közös Agrárpolitikában az új szabályok mentén is a gazdák legyenek az új támogatási rendszer nyertesei.

 

A fórumon jelen lévő gazdálkodók részletekbe menően megismerhették az uniós Közös Agrárpolitika lehetőségeit, a Vidékfejlesztési program aktualitásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában