Frissen Fejérből

2022.01.29. 07:01

Farkas László: Történelmi nagyságú költségvetés az idei

Az év első és egyben legfontosabb közgyűlésén közel kétórás vita után a képviselő-testület elfogadta a rekordösszegű költségvetést, mely minden eddiginél magasabb, 106,5 milliárdos bevétel-kiadási főöszszeggel számol.

Héjj Vivien

Farkas László, a pénzügyi és költségvetési tanács elnöke 32. alkalommal vett részt a városi költségvetés elfogadásában

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Első napirendi pontként tárgyalták a város 2022. évi költségvetését. Farkas László, a pénzügyi és költségvetési bizottság elnöke kiemelte, a bizottság 8-2 arányban támogatta az idei büdzsét. - Történelmi nagyságú költségvetés az idei. A fehérvári gazdaság nagyon jól teljesített, de a saját bevétel mellett nem szabad elfelejteni a jelentős kormányzati támogatást sem. Az új fejlesztésekre, felújításokra is rekordösszeget, 64 milliárd forintot fordíthat Fehérvár - mondta Farkas László.

Farkas Lászlót a felszólalók sorában Márton Roland követte. Az ellenzék frakcióvezetője éles kritikákkal illette a város költségvetését: felszólalásában egyebek mellett arról beszélt, a polgármesteri hivatal dolgozói és a város cégei tekintetében a béremelésre vonatkozó döntések helyesek, de tekintettel az inflációra, nehéz ezeket jóléti intézkedésnek nevezni, mert az emelés – mint mondta – nagyjából az elszegényedést lassítja. Hozzátette, bízik abban, hogy év közben ezeken a béreken lehet még fejleszteni, mert jól megfizetett és elégedett közalkalmazottak nélkül nem lehet a város versenyképességét tovább fokozni. 

Hosszas, közel kétórás vita után végül a jelen lévő 20 képviselőből 16 igennel szavazott a város 2022. évi költségvetésének elfogadására. Ami az ellenzéket illeti, Barlabás András, Fazakas Attila és Márton Roland nem támogatták a költségvetést, Ráczné Földi Judit pedig nem szavazott. 

– Úgy gondolom, hogy a körülményekhez képest most egy jó és biztonságot garantáló költségvetést tudtunk elfogadni, ami hitelfelvétellel nem számol, viszont jelentős tartalékokat is hagy a rendszerben, valamint nagyon nagy arányú működési, fejlesztési forrásokat tartalmaz – fogalmazott Cser-Palkovics András. 

– Sokan úgy szólaltak föl, hogy említették, nagyon nehéz két év után vagyunk, ráadásul a járványhelyzetnek nincs is teljesen vége. Nagyon sajnálom, hogy voltak olyanok, akik úgy tettek, mintha meg sem történt volna a világjárvány az elmúlt időszakban. Ez pedig azért nagyon furcsa, mert ezzel ők nem becsülik azoknak az embereknek, szakmai csoportoknak az óriási erőfeszítéseit sem, akik mindent megtettek, hogy a járványhelyzet alatt is mindent garantálni tudjunk a fehérvári embereknek – tette hozzá Cser-Palkovics András, utalva az ellenzéki felszólalásra. 

A város költségvetésén túl számos fontos kérdés kapcsán született döntés, többek között arról is, hogy egy Me­locco Miklós-alkotással gazdagodhat a város: A helsinki olimpia hősei emlékmű az 1952-es nyári olimpiai játékok magyar sportolóinak és eredményeinek állít emléket. 

Döntöttek továbbá a 65 év felettiek egyösszegű támogatásáról, melynek mértéke 2022-ben 7500 forintra emelkedik. 

A testület egyhangúan támogatta, hogy továbbra is Mészáros Józsefné vezesse a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézményt, valamint ugyancsak támogatta Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója és Szauter Ákos, a Széphő vezérigazgatója vezetői megbízatásának meghosszabbítását. 

Zárt ülés keretében döntött a testület a Balatoni út belső szervizútjának felújításáról: a kivitelezés első üteme néhány héten belül elkezdődhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában