Új vállalatal bővül a megyeszékhely

2021.11.24. 11:30

Fehérvár vonzó a beruházóknak

– Ha egy nagy hagyományú svájci vállalat Székesfehérvárt választotta otthonául, azt jelzi, hogy jó úton járunk, hiszen az elmúlt 12 évben olyan gazdasági környezetet teremtettünk, amely vonzó a beruházók számára – mondta el lapunknak Vargha Tamás, a megyeszékhely országgyűlési képviselője.

FMH, V. Varga József

Januártól új vállalattal bővül Székesfehérvár gazdasága. A svájci Metoxit AG első nemzetközi telephelyeként az M+S Ceramics cég a megyeszékhelyen kezdi meg azoknak az egyedi, speciális kerámiaelemeknek a gyártását, amelyek órák, illetve fogászati implantátumok alkotórészei. A 2,5 milliárd forintos beruházással első körben 10, majd a folyamatos bővítéssel összesen 80 új munkahelyet teremtenek – jelentette be hétfőn sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A budapesti eseményen részt vett Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és Gian-Carlo Gullo, a holding vezérigazgatója.

– Az M+S Ceramics cég székesfehérvári telephelye az Alba Ipari Zónában lesz, és előreláthatólag 2022 januárjában kezdi meg a gyártást, amelyet fokozatosan bővít, az első évben 40, a továbbiakban újabb 40 fehérvári munkahelyet teremtve – tájékoztatta a Fejér Megyei Hírlapot Vargha Tamás.

– A teljes, 2,5 milliárd forintos beruházással egy több mint százéves, jelentős hagyományokkal rendelkező svájci cég érkezik városunkba. A vállalat nagy tapasztalattal bír a precíziós kerámiaanyagok gyártásában, melyeket az óraiparban és orvosi implantátumok készítéséhez használnak fel. Tervezik, hogy kutatás-fejlesztési tevékenységüket is Fehérvárra telepítik.

– Ha egy nagy hagyományú svájci vállalat Székesfehérvárt választotta otthonául, azt jelzi, hogy jó úton járunk, hiszen az elmúlt 12 évben olyan gazdasági környezetet teremtettünk, amely vonzó a beruházók számára – tette hozzá Vargha Tamás.

A fogászatban használt kerámiaimplantátumok gyártásával foglalkozó Metoxit Holding vállalata, az M+S új beruházóként érkezik Székesfehérvárra. A külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón Gian-­Carlo Gullo vezérigazgató elmondta, hogy a holding első nemzetközi vállalata lesz a fehérvári. Januárban 10 fővel kezdik el az órákhoz való kerámiaelemek gyártását, majd 2022 végéig a 6000 négyzetméteres csarnokban fogászati kerámiakomponensek előállításával bővül a tevékenységi kör. Kiemelte: Magyarország fontos sarokköve a holdingnak. Székesfehérvárra azért esett a választás, mert fejlett ipari területtel, megfelelő infrastruktúrával és jó munkaerővel rendelkezik.

– A svájci beruházók fontos szerepet játszanak a magyar gazdaság működésében. Csaknem 900 svájci tulajdonosi hátterű vállalat működik hazánkban, és ezek mintegy 31 ezer embernek adnak munkát – emelte ki Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: a Metoxit AG most bejelentett fehérvári üzemében már januárban megkezdődik a magas hozzáadott értékű termelés, elsősorban órákhoz és orvosi implantátumokhoz gyártanak majd alkatrészeket, hozzájárulva ezzel a magyar orvosi eszközgyártás további növekedéséhez is.

A miniszter egyébiránt szólt az adócsökkentésről és a kormány gazdasági válságkezeléséről is, amely megfogalmazása szerint egyértelműen jól vizsgázott. Magyarországon foglalkoztatási, beruházási és negyedéves gazdasági növekedési csúcsok dőltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában