Fáradságos, szerethető

2021.07.09. 08:00

Biztos jövőt tartogat az agrárium

Öregszik az ágazat, kevés fiatal választja a mezőgazdaság szerteágazó területeit saját jövőjéül, pedig amíg ember lesz, addig enni is kell valamit, és bár folynak a kutatások, de egyelőre csak az anyaföld képes minket táplálni. Nemsokára elindul az Agrárakadémia, ami bepillantást enged a jövőbe is.

Palocsai Jenő

Az ágazat hatékonyságának növekedése is célja a digitális akadémiának

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-archív

A tervek szerint a nyár végén megnyitja virtuális kapuit a Digitális Agrárakadémia (DAA), méghozzá egészen új tananyaggal és tudásbázissal, mely szabadon hozzáférhető a hazai gazdatársadalom számára, ezzel is segítve az új technológiák, a digitális megoldások alkalmazását, illetve az ágazat hatékonyságának növekedését. A bárki számára könnyedén, ingyenesen elérhető képzési forma mögött a Digitális Jólét Program (DJP), a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), a Széchenyi István Egyetem (SZE) és az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) áll. A felsoroltak nemrég írtak alá egy megállapodást az akadémia hosszútávú fejlesztésének konzorciumi irányításáról.

Az erről kiadott közlemény szerint a Digitális Agrárakadémia célja a mezőgazdaságot érintő digitális kompetencia növelése, a precíziós gépek minél széleskörűbb megismertetése és a digitális megol­dások alkalmazásának is­me­retterjesztése az agráriumban, határon innen és túl. Mindezzel nemcsak az ágazatot terhelő munkaerőhiány mérsékelhető, hanem a digitális technológiák használatával a termelési és üzemszintű hatékonyság is növelhető. Gál András Levente, a DJP szakmai vezetője az ünnepélyes aláírás alkalmával mon­dott beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy az agrárium is egyre inkább személyzetintenzív műfaj, azaz a versenyképességét alapvetően határozza meg, hogy milyen digitális kompetenciákkal rendelkeznek az eszközhasználó agrárius szakemberek. Gál emlékeztetett mindenkit arra, hogy a 2015-ben indult Digitális Jólét Program célja mindig is az volt, hogy a különböző ágazatokat és az azokban dolgozókat felkészítse a digitális átalakulásra – az agrárakadémia megteremtése és fejlesztése éppen ezt a célt szolgálja.

Az ágazat hatékonyságának növekedése is célja a digitális akadémiának
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-archív

Természetesen ehhez a képzési formához kiváló, a mai kor elvárásainak megfelelő egyetemek és oktatók kellenek, hogy érthető stílusban adjanak át a mindennapi életben használható és folyamatosan bővíthető tudást azoknak, akik mernek máshogy nézni a termőföldre és máshogy nyúlni ahhoz. Ezért is van kiemelt szerepük a modellváltó egyetemeknek a konzorciumban.

A megállapodást aláírta Gyuricza Csaba, a MATE rektora is, aki beszédében hangsúlyozta, hogy az általa vezetett egyetem létrehozásának céljai között szerepel a gazdaság szereplőivel való élő kapcsolat megerősítése, valamint a digitális megoldások fejlesztésében és elterjesztésében való meghatározó részvétel is, de mint kiderült, cél az is, hogy a MATE a régió legerősebb, legvonzóbb agrárfókuszú egyetemévé váljon.

Földesi Péter, az SZE rektora beszédében kitért arra, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2020–2027-­ig biztosít forrást a feladatok végrehajtására, ami rendkívül nagy biztonságot jelent a projekt megvalósítása szempontjából.

Az ÁTE az elsők között volt, akik felismerték a di­gi­talizáció adta lehetőségeket, ezért már több mint egy éve létrehozták az Állatorvostudományi Egyetemen a Digitális Élelmiszerlánc Oktatási, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Intézetet, mondta Sótonyi Péter rektor. Ez az intézet az állatorvosi közegészségügyhöz kötődően biztosítja az agrár- és élelmiszer-gazdaság szereplőinek gyakorlati támogatását, digitalizációs lehetőségeinek fejlesztését, és megteremti az élelmiszerlánc-szemléletű, digitális technológián alapuló komplex tananyagfejlesztést, elsősorban az állategészségügy, a takarmányozástan, a méhegészségügy, az élelmiszerlánc-nyomonkövetés témaköreiben.

Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette a megjelentekkel és a sajtóval, hogy a DDA portálja, a tananyagok, illetve a tudásbázis előkészítése hamarosan befejeződik, és nyár végére már mindenki számára ingyenesen elérhető lesz – ráadásul nemcsak itthon, hanem az egész Kárpát-medencében, tehát a határon túli ágazati szereplők számára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában