tapasztalat

2021.04.02. 20:00

A Székesfehérvári Városi Tőkealap első támogatott cége 49 milliót kapott

A városi tőkealap azon Fejér megyében működő vállalkozások finanszírozásában kíván szerepet vállalni, amelyeknek 30 millió és 1 milliárd forint közötti tőkeemelésre van szükségük további dinamikus fejlődésükhöz. Ennek a programnak az első haszonélvezője lett Göbölös Krisztián lakberendezési cége.

Korondy tamás

A támogatásból már elkezdődtek a fejlesztések, tudtuk meg Göbölös Krisztiántól

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mint arról már korábban is írtunk, a tőkealap célja a regionális gazdaság- és vállalkozásfejlesztés, alapja pedig a pénzügyi támogatásnyújtás. A programot a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Csoport és a fehérvári önkormányzat közösen indította el.

A Székesfehérvári Városi Tőkealap ötmilliárd forint keretösszeggel, 12 év futamidővel és hét év befektetési periódussal indult; az átlagos befektetési méret a tervek szerint 200 és 500 millió forint között alakul.

Az öt éve stabilan működő Concrate Style Kft. az elsők között részesült a tőkealapból, egészen pontosan 49 millió forintos támogatást kaptak – persze nem ingyen.

– Ez a tőkebefektetés nem hitel és nem is támogatás, hiszen kamatot fizetünk, és részesedést adtunk a pénzért cserébe. Bár stabil főkönyvi számokkal rendelkezünk, a jelenlegi gazdasági helyzetben a bankok nagyon alacsony összegű hitelt adtak volna. A tőkealap nyújtotta segítségre viszont 40 százalékos tulajdonrészt szerzett a cégünkben a Székesfehérvár Városi Tőkealap – fogalmazott egy korábbi interjúban az üzletvezető.

A támogatásból már elkezdődtek a fejlesztések, tudtuk meg Göbölös Krisztiántól
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mint lapunk megtudta, az összeget már december 19-én meg is kapta a cég, és annak elköltése is megkezdődött a fejlesztésekre.

– A megkapott támogatást egy előre leadott és többször átellenőrzött üzleti terv alapján lehet csak elkölteni. Utána ezzel összhangban lehet csak tulajdonképpen költségeket képezni, nem lehet tőle eltérni – fogalmazott a fehérvári illetőségű cég vezetője. Hozzátette, a tőkealap egyfolytában ellenőrzi, hogy valóban arra használja-e fel a cég a megkapott összeget, amire kérték.

Göbölös Krisztián elmondta: öt évre szól ez a „szerelem”, majd az idő lejárta után egy összegben kell visszafizetnie a cégnek a kamatokkal megnövelt összeget, de hozzátette: nagy segítség, hogy az egyszerű hitelhez képest nem kell havonta kamatot fizetnie a cégnek, hiszen dönthetnek úgy is, hogy a felvett összeget és a kamatát a futamidő végén fizetik csak meg, egy összegben.

– Ugyanez igaz az üzlettervre is, az is öt évre szól, amiben benne van egy elképzelt emelkedési tendencia, amit elvár a Székesfehérvári Városi Tőkealap. Ez úgy fest, hogy nagyjából a fejlesztési eszközök beszerzésére (új gépek vásárlására, termékfejlesztésre) egy év áll rendelkezésre. Mi nagyobb tervező egységet és nagyobb bemutatótermet csináltunk a pénzből, emellett terméket is fejlesztünk, valamint targoncát és polcrendszereket vettünk, s munkakörülményeket is javítottunk – sorolta fel a cég költségeit Göbölös, aki hozzátette, ezek után kell elkezdenie a cég bevételének emelkednie, s ekkor ismét képbe jön a tőkealap, amely elkezdi elemezni azt, hogy mekkora várható emelkedéssel számolhatnak az előre tervezetthez képest a későbbiekben, amiből a cég majd vissza tudja fizetni a pénzösszeget.

Ahogyan a cégvezető elmondta, először három év múlva évi 10 százalékos kamatért cserébe vagy 5 év múlva évi nyolc százalékos kamatért cserébe tudja majd visszavásárolni a 40 százalékos tulajdonrészt a cég. Nem kell banki tapasztalat ahhoz, hogy észrevegyük, ezek a kamatok kifejezetten előnytelenek – de mégis van az egészben valami pozitívum.

– Való igaz, hogy a járulékos költségekkel együtt biztos, hogy jóval magasabb a visszafizetendő összeg, viszont olyan kis árbevétele volt még a cégünknek, hogy ekkora mennyiségű összeget nem kaptunk volna egyik banktól sem. A piac és a hitelintézetek lehetőségeit végigjárva, azt gondolom, hogy céljaink eléréséhez a legnagyobb és leggyorsabb segítséget jelenleg a Székesfehérvár Városi Tőkealappal kötött megállapodásunk adja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában