nem csak házépítésre

2021.01.28. 07:30

Otthonfelújítási támogatás: a térkövezés is elszámolható

Az új családi otthonteremtési támogatások által biztosított lehetőségek nem merülnek ki az épületekkel kapcsolatos felújítási munkálatokkal. A kertre, illetve az udvarra is lehet támogatást igényelni.

Palocsai Jenő

A térkövezés is elszámolható költség az otthonfelújítási programban. Érdemes azonban előzetes árajánlatot kérni, mert az anyagdíjak is változhatnak

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kormány által meghirdetett támogatások igencsak széles körben biztosítanak lehetőséget a családok jólétének fokozására. Kevesebben figyelnek fel arra, hogy ezen lehetőségek között szerepel az udvar és a kert építése, felújítása, valódi családi élettérré való kialakítása is.

A 2021. január elsejével induló új családi otthonteremtési forrás, a legfeljebb 3 millió forintig igényelhető felújítási támogatás, számlával igazolva, minden családot hozzásegíthet az álomkert kialakításához. Ezek között van olyan, aminek segítségével megnyílt a lehetőség 50 százalékos támogatás mellett térkövezni, teraszt avagy garázst építeni. Persze meg kell felelni a feltételeknek.

A támogatást akkor vehetik igénybe a családok, ha legalább egy kiskorú gyermeket nevelnek, ide sorolhatók már a 12 hetes magzatok, illetve a 25. életévüket be nem töltött fiatalok is. Egyben munkához is kötött, ugyanis az is feltétel, hogy a kérvényt benyújtó szülőnek legalább egy éves társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkezni, amelyet maximum 30 napra szakított csak meg. Az ingatlan, aminek fejlesztésére igénylik a támogatást, minimum egy éve az oda bejelentett család tulajdonában kell hogy legyen.

Ezen munkákra elköltött, számlával leigazolt összeg felét az állam visszatéríti az igénylőknek, így akár kertgondozáshoz használatos eszközöket is vásárolhatunk. De ha már milliókról van szó, megkérdeztünk egy építőiparban járatos szakembert, mire elég ez a pénz?

Molnár József, Csókakőn, illetve Mór környékén dolgozó kőműves szerint jó lehetőség az állam által felajánlott összeg igénylése, ám azért a mai árak mellett komolyan utána kell számolni, hogy mi is fér bele a költségvetésbe. Ha a maximálisan megigényelhető 3 millió forinttal számolunk és az igénylő is mellé teszi a saját 3 millió forintját, azzal már sok részletét megújíthatjuk a kertnek. Ha például egy térkő fedést tervezünk, akkor azt úgy kell számolni, hogy úgy 12 és 18 ezer forintba kerül, anyagköltséggel együtt egy négyzetméter leburkolása, persze abban az esetben, ha a legalsó árkategóriás térkövet választjuk. A speciális formák és színek lényegesen magasabbra emelhetik ezt a négyzetméter árat és persze még azokat is tovább lehet fokozni, akár 50 ezer forintig is, ha valaki például térkő-fűtést akar az udvarra.

A térkövezés is elszámolható költség az otthonfelújítási programban. Érdemes azonban előzetes árajánlatot kérni, mert az anyagdíjak is változhatnak
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A szakember hozzátette: -A garázsok és teraszok építése lényegesen költségesebb. Egy téglából épített 50 négyzetméteres, két kocsiállásos garázs bekerülési költsége, a jelenleg ismert árak alapján, úgy tíz millió forintra tehető, persze igényektől és szerkezettől, tetőkialakítástól függően.

Egy fa oszlopokon nyugvó, oldalfal nélküli kocsibeálló könnyedén kijön a támogatás összegéből, munkadíjjal együtt, ám ebben az esetben is sok függ a tető héjazatának anyagától, minőségétől és persze főleg attól, hogy mekkora lesz a kocsibeálló, és hogy térkővel burkolják-e az alját?

Molnár szerint az új, idei árak még nem teljesen ismertek, de az egyik legfontosabb anyagnak, a cementnek jelenleg 5600 forint mázsája, de sokak szerint eléri idén a hatezret és ez szinte minden más árat is befolyásol. A kőműves példának azt mondta: -Van, aki nem szereti a térkövet, az betont hozat, de aki igen, az is azt hozat, mert a térkő szegélyek rögzítéséhez elengedhetetlen. A beton ára igen változó és a kiszállítási díj nagyban függ a mixer által megtett távolságtól, de átlagosan 40-45 ezer forint köbméterékénti áron hozzák a C-25-ös erősségű anyagot Székesfehérvárról.

A lehetőségek és a támogatások tehát adottak, ám, hogy mindenki addig nyújtózkodjon, ameddig a takarója ér, érdemes előzetes kalkulációkat készíteni, hogy tisztán lehessen látni, mi fér bele a költségvetésbe és mi az, amit majd egy következő ütemben lehet csak megcsinálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában