hektáronként nyolc tonna hozam is lehet

2020.09.04. 20:00

Rendhagyó fajtabemutató Martonvásáron – Jó kukoricatermés várható

Rendhagyó megoldásra kényszerítette a koronavírus csütörtökön a hagyományos martonvásári kukoricafajta-bemutató szervezőit és résztvevőit: a gazdák kisebb csoportokban, többségükben maszkkal az arcukon ismerkedtek az új fajtákkal, korszerű agrotechnikai módszerekkel.

Dávid Erzsébet

A gazdák 23 kukorica hibriddel ismerkedhettek meg a fajtabemutatón

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A fajtabemutató simonpusztai helyszínén kézfertőtlenítő készülék és szájmaszk várta az ország számos pontjáról érkező gazdákat, akik között ezúttal a fiatalabbak voltak többségben. Bár a más években megszokottnál a járvány miatt kicsivel kevesebben voltak, a nemesítők, az agrotechnikai szakemberek és a kukoricatermesztők között kialakult élénk párbeszéd igazolta, a szervezők jól döntöttek, amikor felvállalták a rendezvény megtartását, s megteremtették a lehetőségét annak, hogy a gazdák saját szemükkel győződhessenek meg az egyes fajták teljesítményéről, s választ kapjanak a kérdéseikre.

A bemutató parcellákon ezúttal 23 kukoricahibriddel ismerkedhettek meg, közülük öt az utóbbi két évben született a martonvásári Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetének nemesítő műhelyeiben. Az ottani kutatók munkáját dicséri, hogy a már bemutatott új kukoricák mellett még húsz „hibrid várományos” is van a termékfejlesztés különböző fázisaiban, s vizsgázik a fajtakísérletekben. Közülük kerülnek majd ki azok a kukoricák, amelyek a következő években felváltják a vetőmag-előállításban a régebbi fajtákat.

A bemutató parcellákon biztató képet mutattak a kukoricák, igazolva Marton L. Csaba tudományos osztályvezető, kukoricanemesítő megállapítását, aki az országot járva azt tapasztalja, hogy jó termést ígér a takarmánynövény. Bár a várható hozamokat pontosan még nem lehet megbecsülni, de a szakember úgy véli, hogy hektáronként eléri a nyolc tonnát az átlagtermés. S ami még egy jó hír a gazdáknak, várhatóan nem csökken, a korábbi szinten marad a kukorica ára.

Jó termést, várhatóan hektáronként 8 tonnás átlaghozamot ígérnek a kukoricatáblák. Jó hír a gazdáknak, hogy a korábbi szinten marad, nem csökken a takarmánynövény ára. Ezt a martonvásári Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetének tegnapi kukoricafajta-bemutatóján mondta Marton L. Csaba tudományos osztályvezető. A képen ő látható Tóthné Zsubori Zsuzsanna tudományos főmunkatárs társaságában.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az ígéretes termés azért is örvendetes, mert nem a legjobban indult a kukorica termesztési időszaka. Aszályos tél után nagyon száraz tavaszon került a földbe a mag, de a nyári jókor érkezett csapadék szerencsére kárpótolta a növényeket. Mint Marton L. Csaba hangsúlyozta, az idei év ismét igazolta, a gazdáknak nemcsak a száraz nyárra, hanem a tavaszi csapadékhiányra is fel kell készülniük.

Ezért már az őszi talajmunkákat úgy kell végezni, hogy a föld alkalmas legyen a téli csapadék betárolására, tavasszal pedig a vízveszteség elkerülése érdekében nagyon gyorsan zárni kell a talajt, s minél kevesebb művelettel szükséges eljutni a vetésig.

A gazdák 23 kukorica hibriddel ismerkedhettek meg a fajtabemutatón
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A gazdák azért, hogy a legérzékenyebb fejlődési fázisban a kedvezőtlen hatástól megóvják a kukoricát, április eleji vetéssel igyekeznek kivédeni a szárazság kedvezőtlen következményeit. Bár egy év tapasztalatából nem lehet még hosszú távú következtetést levonni, az idén ezzel nem érték el a várt hatást, mivel a növények hosszabb ideig voltak kitéve a száraz periódusnak.

A megfelelő agrotechnika mellett nagyon fontos a termőhelyi adottságoknak megfelelő jó fajtaválasztás. Ezt segíti a martonvásári kutatók nemesítési programja. Az annak keretében előállított új hibridek egyik legfontosabb tulajdonsága a jó alkalmazkodóképesség és vízhasznosítás. Ennek eléréséhez a fajtajelölteket a legváltozatosabb és legszélsőségesebb körülmények között tesztelik, s az eredmények alapján választják ki azokat, amelyek átlagos körülmények között is a legjobban teljesítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában