magasabbak a fogyasztói árak

2020.05.15. 08:00

Nőtt a kiskereskedelem forgalma

2020 áprilisában 2,4 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint 2019 negyedik hónapjában, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) napokban közreadott statisztikájából.

Majer Tamás

A KSH adatai szerint a kiskereskedelmi üzletek forgalma 2020 márciusában 3,5 százalékkal meghaladta az egy évvel előtti márciusban tapasztalt forgalmi adatokat! Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Összehasonlításul álljon itt, mint ahogy azt egy hónapja írt hasonló cikkünkben megírtuk, hogy márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak, mint 2019 azonos időszakában. A KSH közlése szerint az elmúlt egy esztendőben (a tavalyi és az idei április között) az élelmiszerek és a szeszes italok, valamint a különböző dohányáruk ára emelkedett jelentékenyen. Kiemelik továbbá, hogy márciushoz képest az élelmiszerek ára a megszokottnál nagyobb mértékben emelkedett, amiben a koronavírus-járvány hatásai is szerepet játszhattak, fogalmaznak feltételese módban.

Nem kell senkit sem emlékeztetni, március közepén robbant be a hazai élelmiszerboltokban, piacokon is nagy robajt okozó járvány, illetve annak járulékai, itt-ott szándékos, fogyasztóvédelmi, illetve rendőrségi számonkérést eredményező túlárazás, egyes termékek rövid, átmeneti időre szóló hiánya, illetve különböző alapélelmiszerek állampolgári bespájzolása, felhalmozása. Mindezek mégsem eredményeztek februárhoz képest igazán elszálló árakat március hónapban. A fogyasztói árak összességében csupán 0,2 százalékkal nőttek a két hónap között, igaz, az élelmiszerek ára jobban, 1 egész százalékkal. Ami azért átlag feletti adat volt.

Nos, de nézzük mi történt az árakkal 2020 márciusa és április viszonylatában!

– A fogyasztói árak átlagosan 0,6 százalékkal mérséklődtek – tájékoztat a Központi Statisztikai Hivatal.

Persze, ha ezen belül vizsgálódunk, hamar kiderül, hogy nem az élelmiszerárak csökkentek, korántsem azok. Az élelmiszerek ára márciusról áprilisra a megszokottnál nagyobb mértékben emelkedett, átlagosan 1,4 százalékkal nőtt! A KSH a megnövekedett keresletet jelöli meg kiváltó okként. Az úgynevezett idényáras élelmiszerek ára (értjük itt a burgonyát, a friss zöldségeket, a friss gyümölcsöket) 6,2, a párizsi és a kolbász ára 3,5, a csokoládé és kakaó ára 3,4, a sertéshúsé és a tojásé 2,8, a liszté 2, a baromfihúsé 1,5 százalékkal emelkedett márciusról áprilisra.

A KSH adatai szerint a kiskereskedelmi üzletek forgalma 2020 márciusában 3,5 százalékkal meghaladta az egy évvel előtti márciusban tapasztalt forgalmi adatokat!
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mérséklődő árakra a szolgáltatások között kirívó példa az autópályadíj, illetve gépkocsikölcsönzés, parkolás díjainak 22,5 százalékos zuhanása, amire kézenfekvő a magyarázat: az országban – bizonyára átmenetileg – bevezetett ingyenes közterületi parkolás. A lakbér átlagára is csökkenést mutat március és április függvényében: 2,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetniük átlagban a bérlőknek. A járműüzemanyagok ára is csökkent áprilisban, a márciusi árszinthez képest 16,4 százalékkal.

A KSH adatai szerint a kiskereskedelmi üzletek forgalma 2020 márciusában 3,5 százalékkal meghaladta az egy évvel előtti márciusban tapasztalt forgalmi adatokat! Ezekben benne foglaltatik a csomagküldő, illetve az internetes kiskereskedelem forgalmának volumenerősödése is.

– A kialakult járványügyi veszélyhelyzet és a fokozatosan bevezetett, a kiskereskedelmet is érintő jogszabályi korlátozások az összes üzlettípus forgalmára hatással voltak – állítja a KSH.

Az élelmiszerüzletek és az élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi boltok (ebből van több) forgalma 12,7 százalékkal nőtt márciusban tavaly márciushoz képest. A gyógyszertárak, illatszerek forgalma nagyon nagy arányban, 38 százalékkal emelkedtek ugyanezen időintervallumban.

Csökkent ugyanakkor a volumen, mégpedig jelentősen a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben (51 százalékkal), a használt cikkeket árusító boltokban (26 százalékkal), %), a könyv-, számítástechnika-, és egyéb iparcikk-üzletekben (14 százalékkal) valamint a bútor- és műszakicikk-üzletekben (9,3 százalékkal). Világos, ezen boltok közül sok bezárásra kényszerült márciusban. A benzinkutak forgalma is apadt idén márciusban tavaly márciushoz képest, 16,7 százalékkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában