vetőmagtermesztés és a kertészet

2019.02.01. 17:30

Telt ház volt a fehérvári gazdafórumon

Óriási érdeklődés mellett zajlott az a fórum, melyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) rendezett csütörtök délután a megyeszékhelyen.

B. Kiss László

A földforgalmazás szabályainak változása sok kérdést felvet, melyekre választ ad a kamara által megjelentetett tájékoztató füzet

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A megjelenteket Varga Imre István, a NAK Fejér megyei elnöke, majd Tanárki Gábor, a Fejér megyei Kormányhivatal igazgatója köszöntötte. A többórás rendezvényen a résztvevők tájékoztatást hallhattak – többek között – a földtörvény módosításáról, az őstermelőket érintő adóváltozásról vagy éppenséggel a precíziós gazdálkodásról is.

A földforgalmazás szabályainak január elsejével hatályos módosításának célja a helyben lakó gazdák szerepének, a versenyképességnek az erősítése, a visszaélések, a spekuláció visszaszorítása és a termőföld magyar kézben tartása. A változások érintik – többek között – a helyi földbizottságok feladatait és eljárását, az elővásárlási jogosultságokat és a termőföld vételárának megállapítására vonatkozó szabályokat is – derül ki az agrárkamara „Változások a földforgalmi szabályozásban” című kiadványából, melyet minden résztvevő megkapott.

A témát Cseszlai István, a NAK stratégiai igazgatója fejtette ki szóban is. A háromnegyed órás előadásból például kiderült, hogy a módosítás következtében akkor is szomszédosnak számít két parcella, ha azokat településhatár választja el. A magyar mezőgazdaság versenyképességének javítását szolgálják azok a változások, melyek az elővásárlási jog gyakorlása esetén előresorolták a vetőmag-előállítókat és a kertészeti tevékenységet folytatókat. (A szántóföldi növények esetében nem tudunk sorompóba állni olyan országokkal, amelyek egymagukban több búzát termelnek, mint például az Európai Unió országai együttvéve – hangzott el magyarázatul.)

A földforgalmazás szabályainak változása sok kérdést felvet, melyekre választ ad a kamara által megjelentetett tájékoztató füzet
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Az előadásból, mellyel kapcsolatban számos kérdést tettek föl a hallgatóság soraiból, kiderült: az, akire földvédelmi bírságot róttak ki, öt éven belül nem vehet termőföldet. Ez vonatkozik arra is, aki földhasználati díjjal tartozik, és arra is, akit mulasztási bírsággal sújtottak.

Változás a korábbi gyakorlathoz képest – húzta alá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara stratégiai igazgatója –, hogy januártól a földcserét is jóvá kell hagyniuk a helyi földbizottságoknak.

Az előadás végeztével a fórum egyik résztvevője az adásvételi szerződések kifüggesztéséről érdeklődött. Cseszlai István válaszában elmondta: Közhitelesnek az a szerződés minősül, amit nyomtatott formában a hirdetőtáblán kifüggesztettek. Ez azonban – várhatóan – változni fog. A szerződéseket elektronikus formában, a magyarorszag.hu honlapon fogják majd közzétenni. Így lehetőség lesz például azok automatikus figyelésére, az eredményről pedig e-mail fogja tájékoztatni az érdeklődőt. Egyelőre azonban a hirdetőtáblán történt kifüggesztés számít mérvadónak – hangsúlyozta Cseszlai István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában