Végéhez ért a kelési idő

2018.07.25. 09:30

Megkezdődött az amerikai szőlőkabócák rajzása Fejérben is

A szőlő aranyszínű sárgaságbetegségét a fitoplazmák, sejtfal nélküli baktériumok okozzák, melyek a szőlő szállítószöveteiben élnek. A betegség halálos a szőlőre, mert a megfertőzött egyed nem gyógyítható, menthetetlenül elpusztul.

Palocsai Jenő

A vegyszeres védekezésnél a szigorú szabályok betartása elengedhetetlen, ugyanakkor hasznos. A védőöltözet mellett kötelező a permetezési napló is

Fotó: Shutterstock

Az Európai Unió minden jelentős szőlőtermelő országában jelen van már a betegség, mely terjedésének megakadályozásában az első feladat a felderítés. Ennek ellenőrzésére a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatal növényvédelmi felügyelői hivatottak. De magát a feladatot a szőlőtermesztőknek kell elvégezni.

A jellegzetes tünetek észlelésekor azonnal értesíteni kell a járási hivatalt. A lombozaton látható első jelek csak augusztus közepén mutatkoznak. Ilyenek a fonák oldal felé kanalasodó, sodródó levelek, melyek háromszög alakot vesznek fel. A beteg tőke közelében állók még évtizedekig adhatják kiváló bor­alapanyagnak fürtjeiket. Az épek védelmében kell a hatóság által fertőzöttnek nyilvánított tőkét haladéktalanul kivágni és megsemmisíteni. Ki kell jelölni egy 1 kilométer sugarú kört, mint fertőzött területet és további 3 kilométer sugarú körben egy pufferzónát is létre kell hozni! A két terület együtt az úgynevezett „körülhatárolt terület”, amire innentől kezdve szigorú korlátozások és a betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni védekezési kötelezettségek vonatkoznak. Az 1 kilométer sugarú körben minden tőkét ki kell vágni, mely a szemrevételezés alapján fertőzött, eközben a körülhatárolt területen belül meg kell kezdeni a speciális, kabóca elleni vegyi védekezést a szőlőtermelőnek! A kezeléseket dokumentálni kell, és a permetezési naplókat 3 évig köteles mindenki megőrizni.

A vegyszeres védekezésnél a szigorú szabályok betartása elengedhetetlen, ugyanakkor hasznos. A védőöltözet mellett kötelező a permetezési napló is
Fotó: Shutterstock

Marton Istvánt, a Fejér Megyei Kormányhivatal kabinet koordinátorát kérdeztük a Fejér megyei állapotokról. A vezető lapunknak elmondta, hogy Fejér megyében a Móri és az Etyek–Budai borvidéken is megjelent a betegség. Móron már 2014 óta folynak az erőfeszítések a terjedés megakadályozására, Etyeken az elmúlt évben találták meg. Ezeken a területeken azt tudták tenni a gazdák, hogy a fertőzött tőkéket kivágták, az elhanyagolt szőlők felszámolására azonban több esetben közérdekű védekezést kellett elrendelni.

Korábban hatásos szerek készültek klórpirifosz-tartalommal, de ennek a hatóanyagnak az engedélyét – több más kultúrával együtt – a szőlőben is visszavonták, de a klórpirifosz-metil továbbra is használható. A két Fejér megyei borvidéken a korábban említett körülhatárolt terület igen nagy, a Móri borvidék esetében 910, az Etyek–Budai borvidéken 1087 hektár, de ez természetesen nem azt jelenti, hogy ilyen hatalmas kiterjedésű területek fertőződtek meg az amerikai szőlőkabóca miatt, aranyszínű sárgasággal, csak ezekre vonatkoznak a fenti, szigorú növényegészségügyi előírások, amíg a zárlat fel nem oldható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában